Irans homosexuella flyr via Turkiet

Många av Irans homosexuella flyr till Turkiet, för att därifrån söka asyl i Europa, USA eller Kanada. Homosexualitet är ett brott i Iran, ett brott som många grips för och döms till döden genom hängning.

Turkiet är ett av de få länder dit iranier inte behöver söka visum för att få åka.

Enligt människorättsgrupper har runt 4000 homosexuella blivit avrättade sedan den iranska revolutionen. En av dem som tagit sig till Turkiet är Matin Sajadi.

– Min far och mina farbröder hade problem med min sexuella läggning. De ville gifta bort mig och därför flydde jag till Turkiet. Jag har varit mobbad av min familj och samhället hela livet. Min familj har alltid skrattat åt mig och min mor brukade säga "sluta spela bög" när jag var ett barn, säger Matin Sajadi.

Han har varit i Turkiet i 16 månader tillsammans med andra homosexuella kvinnor och män från Iran. Men i Turkiet känner de sig inte heller trygga.

– Här skrattar de åt oss precis som i Iran. Fast i Iran behandlades vi som brottslingar och smutsiga varelser och blev utslängda från universitet och arbetsplatser. I Iran brukar milisgardet storma våra gayfester. Många blir gripna och en del döms till hängning, säger Matin Sajadi och menar att situationen har förvärrats sedan 2005 då Ahmadinejad valdes till president.

Matin och de andra homosexuella som har flytt från Iran tänker inte stanna i Turkiet. De har täta kontakter med människorätts och gay organisationer i andra länder som följer upp deras asylärenden. En av dessa organisationer är IRQR, Iranian railroad for queer refugees, som är baserad i Kanada.

Arsham Parsi, som är grundare för IRQR säger att den iranska regeringen inte vill ge ut några siffror på hur många homosexuella som har avrättats. Enligt människorättsgrupper har runt 4000 homosexuella blivit avrättade sedan den iranska revolutionen 1979.

Enligt Arsham Parsi finns det dem som har blivit anklagade för andra brott men där regeringen har saknat bevis och istället har dem dömts för homosexualitet eftersom det inte krävs samma bevis.