örebro

Få restauranganställda med i facket

Många fackförbund har tappat medlemmar sedan förra valet. Värst drabbat är Hotell- och restaurangfacket, HRF, som tappat över 40 procent av sina medlemmar under de gångna fyra åren. Örebro är en av de städer i landet där väldigt få hotell- och restauranganställda är med i facket.

– Månadsavgiften är på tok för hög i förhållande till vad man får ut av att vara med i facket, säger Tom Oleson som arbetar på Stora Hotellet i Örebro

Bilden är entydlig när jag går runt och pratar med hotell- och restauranganställda i Örebro: Det kostar för mycket att vara med i facket.

En vanlig månadskostnad för en medlem i Hotell- och restauranganställdas förbund, HRF, ligger på runt 700 kronor för medlemskap och a-kassa, vilket tillhör de högsta avgifterna i landet, enligt Landsorganisationen, LO.

Detta är förstås fackledningen på HRFs förbundskansli i Stockholm medvetna om, men enligt kassör Per Persson, är det inte mycket man kan göra åt det, eftersom det är regeringen som har slagit fast avgifterna.

De fackförbund som har högst arbetslöshet, får betala mest, och då drabbar det exempelvis HRF. Även Kommunal och IF Metall har mist många medlemmar till följd av höjda avgifter, men störst har alltså medlemstappet varit i hotell och restaurangfacket.

Hotell- och restaurangfacket gör nu vad man kan för att öka antalet medlemmar, bland annat genom introduktionsutbildningar. En heldag om facket, där deltagarna bjuds på lunch och får lönen betald av HRF.

Vid dagens slut erbjuds man ett medlemskap i facket, och många har faktiskt skrivit på. En av dem är 23-årige Linus Haraldsson, servitör i Örebro, som blev så inspirerad av utbildningen att han gick med i Ungdomsgruppen i Örebro, tillsammans med några jämnåriga. Där jobbar de med att sprida facklig information till unga på deras villkor.

Och det har gått bra för Linus och hans kompisar. Enligt Zeljko Klemse ombudsman för HRF i Mälardalen, har ett trettiotal nya medlemmar gått med i facket sen höstas, tack vare Ungdomsgruppens arbete i Örebro.

Nu hoppas Linus Haraldsson att Hotell- och restaurangfackets ledning, med förbundsordförande Ella Niia i spetsen, ska ge honom och andra gräsrötter draghjälp i jakten på nya medlemmar, genom att verka för lägre avgifter och bättre villkor.

– Påverka politiken i samhället så att det blir bättre, säger Linus Haraldsson.