Sörmland

Mängder av mat slängs från butiker

Tusentals ton kött, frukt och grönt slängs varje år i svenska matbutiker. Nu finansierar Nordiska ministerrådet en stor kartläggning av orsakerna till matsvinnet.

– Är det större partier, då säljer vi ut dem till lägre pris. Är det några enstaka varor eller några dåliga varor då kommer vi kasta dem, säger Håkan Johansson som har en matbutik i Flen.

En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att det finns en rädsla hos handlarna att kunderna kanske inte kommer tillbaka om det tar slut på hyllorna i butiken. Och det är något som Håkan Johansson håller med om.

– Jo men så är det. Det har blivit en sortimentsexplosion. Vi har ett mycket större sortiment än vad vi hade för trettio år sedan.

Håkan Johansson poängterar samtidigt att det inte finns någon poäng för handlarna att slänga varor, för det kostar massor med pengar. Och enligt honom jobbar de hela tiden med att lära sig att slänga så lite som möjligt.

Vilka varor slängs det mest av?

– Självklart är det färskvaror som vi slänger mest av. Exempelvis butiksbakat bröd; det som är bakat igår är gammalt idag och det är ingen som vill ha ett gammalt bröd.

Skulle man inte kunna skänka bort de här grejerna som slängs? Grisar äter ju nästan allt?

– Men där finns det ju regler både för oss och för bönderna hur vi får hantera varor som har gått ut i datum. Det låter enklare än det är, säger Håkan Johansson.

Maria Iverbo
maria.iverbo@sr.se
Klara Johansson
klara.johansson@sr.se