Sturskt Iran: "Sanktioner påverkar oss inte"

Iran beklagar och fördömer i dag de nya sanktioner som EU har fattat beslut om. Sanktionerna ska försvåra Irans möjlighet att utveckla egna kärnvapen och tvinga landet till förhandlingsbordet om dess kärnteknikprogram.

Sanktionerna kommer inte att bidra till att samtalen återupptas och de kommer inte heller att påverka vår beslutsamhet att genomföra ett fredligt kärntekniskt program, säger en talesman på det iranska utrikesdepartementet i dag.

EU har alltså beslutat att svartlista all försäljning av utrustning, teknologi och tjänster till energisektorn i Iran - och alla energiinvesteringar i landet är förbjudna.

Tidigare har USA fattat ett liknande beslut och Kanada följde i går EU:s exempel. Det finns också ett, inte lika omfattande, FN-beslut om sanktioner.

Avsikten är att det här skall drabba den viktigaste näringen i Iran, olje- och gasindustrin och därmed tvinga landet till förhandlingsbordet.

Här i Israel, Irans huvudfiende i Mellanöstern, prisades EU:s sanktionsbeslut av utrikesdepartementet som säger att unionen nu skickar en klar signal till Iran att landets beteende inte kan tolereras och Israel hoppas att fler länder följer i EU:s, Kanadas och USA:s spår.

EU:s debatt inför sanktionsbeslutet har följts mycket noga i Israel där Sverige - och i synnerhet då utrikesminister Carl Bildt - har kritiserats för att inom unionen ha pläderat mot sanktionerna.

Sverige står ändå bakom den här aktionen mot Iran, även om utrikesminister Bildt tror mer på diplomati än på sanktioner.

Trots att Iran beklagar och fördömer EU:s beslut meddelar ändå Teheran att man är beredd att börja samtala igen i september, efter fastemånaden Ramadan. Det gäller då bland annat förslaget att Iran skickar uran till Turkiet och får tillbaka anrikat uran som kan användas som kärnbränsle.