USA:s kongress godkänner nya krigspengar

I USA har den amerikanska kongressen nu sagt ja till en begäran om drygt 240 miljarder kronor, för fortsatt truppförstärkning i Afghanistan. Trots den stora läckan av hemliga dokument från kriget i dagarna och ett växande tvivel bland en del politiker om den pågående krigföringen.

Efter att tiotusentals hemliga dokument nyligen läckt ut från kriget i Afghanistan och ökat pressen på Obama-administrationen kring den rådande strategin där, blev det ändå ett ja till mer pengar från ett i övrigt ekonomiskt pressat USA.

Representanthuset godkände en begäran om 33 miljarder dollar eller drygt 240 miljarder kronor, för att finansiera förstärkningen på 30 000 man i Afghanistan.

Men att opinionen i kongressen börjat skaka när det gäller det nio år långa kriget är tydligt. I omröstningen var det 102 demokratiska ledamöter i representanthuset som motsatte sig finansieringsförslaget jämfört med de betydligt färre 32 från demokraterna som gjorde det vid en liknande omröstning förra året, skriver New York Times.

Militärbudgeten går nu vidare till president Barack Obama för underskrift, som i går för första gången kommenterade den gigantiska läckan av hemligstämplade dokument via hemsidan Wikileaks i måndags.

– Samtidigt som jag är brydd över att den känsliga informationen kan riskera individer och militära operationer i Afghanistan, avslöjar dokumenten inget som inte redan nått den allmänna debatten om kriget, sade presidenten.

Och ansvaret är nu också tungt på den i Vita huset nyutnämnde ansvarige för den amerikanske krigföringen.

– Den ansvarige posten i Vita huset för den amerikanska krigsföringen, som nu landar på general James Mattis, är en mycket viktig position i en mycket viktig tid, sade USA:s försvarsminister Robert Gates vid utnämnandet av Mattis.

Under gårdagen hördes han av senaten inför sitt godkännande, och sa att oavsett informationsläckan som nu skett, så stannar USA i Afghanistan.