Arbetslösa nekas semester

Många som är arbetslösa har ingen möjlighet att åka på semester. Även om personen i fråga sysselsätter sig på heltid med att söka jobb. För om den arbetslöse inte med kort varsel kan dyka upp för en intervju med en intresserad arbetsgivare, så dras a-kassepengarna in.

Inne på Arbetsförmedlingen i Jönköping går verksamheten lite på halvfart en dag som denna. Ett fåtal personer kommer in, tar en nummerlapp och samtalar med handläggare. Resten sitter vid AMS:s datorer som med ett litet musklick kan föra den arbetssökande lite närmare ett nytt jobb.

Men de människor som står utan jobb, måste alltså vara till förfogande om något jobberbjudande hastigt skulle dyka upp. Och det innebär att semester inte är att tänka på.

-Semester i ordets rätta bemärkelse kan man nog inte säga att man har som arbetssökande utan man måste ha ett litet "getöga" på arbetsmarknaden och kunna vara tillgänglig om det finns arbetsgivare som söker folk, säger Tommy Sjögren, som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Det här innebär att de arbetslösa, som anstränger sig åtta timmar om dagen för att leta jobb, alltså arbetar lika länge varje dag som en som jobbar heltid, inte får någon a-kassa om man åker på semester för att vila upp sig.

Men det är många som tycker det här är orättvist. Tahera Bawangaonwala, som varit arbetslös i två år, har precis varit inne på arbetsförmedlingen. Och hon menar att hon inte haft en riktig semester på fem år.

-Jag tycker det är tråkigt, jag vill också ha semester. Det är faktiskt ett rätt tufft jobb att söka arbete i dagens läge med hård konkurrens, säger Tahera Bawangaonwala.

Men det finns även arbetslösa som tycker det är bra att arbetsförmedlingen drar in a-kassan om man inte dyker upp.

Andy Fredriksson tycker att åtminstone de som anstränger sig rejält ska få ha a-kassa även under semester.