Spanien

Katalonien förbjuder tjurfäktning

Det blir ingen mer tjurfäktning i regionen Katalonien i Spanien, beslutade det katalanska parlamentet i en omröstning i dag.

Med rösterna 68 för och 55 mot, och 9 nedlagda röster, förbjöds seden som av vissa kallas djurplågeri – och av andra en konst.

Sedan i december förra året har frågan debatterats i parlamentet, efter att en aktivistgrupp samlade in över 180 000 namnunderskrifter för att parlamentet skulle ta ställning till ett eventuellt förbud.

Vid omröstningen i dag hade 85 av de totalt 135 katalanska parlamentsledamötena tillåtelse av sina partier att rösta fritt efter eget samvete och slapp följa partipiskor.

Det gjorde det svårt att sia om utgången av omröstningen, men den slutade alltså med ett utökat lagskydd för tjurarna. Det blir nu förbjudet att döda dem inför publik.

Argument mot tjurfäktning har varit att tjurar ska behandlas som alla andra djur – som man inte får utsätta för grym behandling.

Silvia Barquero är talesperson för partiet Pacma i Katalonien, ett parti som tycker att tjurfäktningen är djurplågeri. Hon gläder sig över den nya lagen.

– Vi tror att det här är ett första steg till att förbjuda tjurfäktning i hela Spanien, säger Silvia Barquero.

De som gillar tjurfäktningen menar att det rör sig om en gammal tradition som bör värnas.

Nicolas Sampedro från organisationen "La Plataforma para la promoción y difusión de la fiesta", "De som vill värna festen", är emot förbudet. Han beklagar dagens beslut och säger att tjurfäktning inte är en fråga om djurplågeri.

– Tjuren lever ett liv som en kung. Sedan dör han på 20 minuter i manegen, säger Nicolas Sampedro.

Ännu ett litet tag till kommer man dock att kunna se matadorer ta tjurar av daga. Först i januari 2012 träder förbudet i kraft.