Svensk häktad på Martinique efter stort kokainbeslag

En 54-årig svensk sitter häktad på franska ön Martinique misstänkt för smuggling av 1,4 ton kokain. Det är det största beslaget franska tullen någonsin gjort.

När tullen slog till mot den segelbåt som mannen seglade hittade de 1,4 ton kokain, värt över 800 miljoner svenska kronor. Tillslaget gjordes i början av juni utanför den franska ön Martinique i Karibien. Under jutesäckar hittades 40 balar fulla med packad kokain. Det är det största beslag som den franska tullen gjort, någonsin.

Enligt uppgifter i fransk media ska båten, som tull och polis haft under uppsikt sedan hösten 2009, varit på väg att korsa Atlanten. Ytterligare en båt som tillhör mannen beslagtogs, men där hittades inga droger.

Mannen, som tidigare är dömd för brott i Sverige, har nu suttit häktad och frihetsberövad sedan början av juni och utredningen väntas ta lång tid.

– Vår uppgift är att se till att det finns advokat och att det blir en normal rättegång, men annars är han föremål för lagstiftarna och polisen där han gripits, säger Anders Jörle, presschef på Utrikesdepartementet.

Vad riskerar han för straff?

– Nån uppgift här säger att han riskerar upp till 30 års fängelse, säger Anders Jörle.  

Polisen försöker nu kartlägga hur kokainet färdats. Narkotikan ska ha varit avsedd för den europeiska marknaden och det ska finnas svenska och spanska förgreningar i affären.