Wechselmann beskriver kriget backstage

I helgen var det ett år sedan USA gick in i Irak. Och i den pågående diskussion kring krigets orsaker och effekter kommer nu ett nytt inlägg.  Det är en dokumentärfilm av den kontroversiella regissören Maj Wechselmann. Hennes lite komplicerade och anspråksfulla titel på filmen lyder ”From the beginning to the End: Irak från 6 000 före Kristus till oktober 2003” och Mattias Berg har sett den.

Maj Wechselmann är den typ av kritiker som varje modernt samhälle behöver för att inte förfalla till barbari eller åsiktsdiktatur. Hennes nya film är precis som de flesta av hennes andra en gäll partsinlaga, något allt annat än balanserat. Men genom att Maj Wechselmann ställer sig där i ena hörnet, lyckas hon delvis oavsiktligt visa hur många andra rapportörer som klumpar ihop sig i det motsatta hörnet. Hennes film stegar liksom upp avståndet till de gängse västmediernas gängse världsbilder.

Tydligast blir det när Maj Wechselmann beskriver kriget back-stage. På plats i Bagdad under mars 2003 rapporterar hon inifrån den här egendomliga förkrigskarnevalen där kamerorna har varit riggade, reportrarna stridsutrustade och reklamtiden såld redan ett halvår innan USA verkligen anfaller Irak. Och i en nästan obetalbar scen ställer hon Skynews nyhetsankare mot väggen. Den kedjerökande kvinnan med lager av skinn på näsan får frågan av den pipiga rösten bakom kameran: ”Skynews tjänar mycket pengar på kriget, eller hur?”

Det är inte bara det att nyhetsankaret vägrar att svara på frågan. Det är också det att frågan i all sin självklarhet och naivitet faktiskt ställs så sällan - och att man nästan aldrig får se den internationella mediecirkusen så här bakifrån, med om inte rumpan så åtminstone nacken bar.

Sedan kan man ju önska att Maj Wechselmann någon gång satte även sin egen argumentation under press. Kanske skulle hon då kunna hitta en annan publik än de redan ofrälsta, de som redan inte tycker att kriget var den bästa lösningen. Men trots allt är nog Maj Wechselmann det närmaste Michael Moore vi kommer här i Sverige. Även om hon helt saknar humor.

Mattias Berg