Pressfrihet

Oberoende press snart historia för Lettland

Lettland har sedan självständigheten för snart 20 år sedan haft en relativt stark tradition av fria medier. Men när kronjuvelen i den fria lettiska pressen, tidningen Diena, förra året såldes från den tidigare ägaren Bonniers till det lettiska företaget Nedela, menade många att det var dödsstöten för den lettiska pressfriheteten - det var oklart vilka ägarna egentligen var. Den 12 juli i år presenterades en ny chefredaktör som har tydliga kopplingar till tre lettiska oligarker. Med det har den lettiska pressfriheten fått sig en rejäl törn, och obereoende journalister är nu oroliga över hur övertagandet ska påverka rapporteringen kring höstens riksdagsval.

Efter förra höstens oklarheter över vilka som faktiskt stod som ägare till tidningen valde över ett dussin av redaktionens medarbetare - däribland chefredaktören - att säga upp sig i protest. Den politiska reportern Sanita Jemberga var en av de som vägrade arbeta på en tidning med oklara ägarstrukturer. Nu har situationen förändrats.

Övergångsteamet har försvunnit och ledningen är utbytt till redaktörer som har tydliga länkar till politiska partier, säger Sanita Jemberga till Kulturnytt.

Bland annat har Dienas nya chefredaktör under flera år lett tankesmedjan för ett av de ledande lettiska partierna. Sedan övertagandet den 12 juli har mycket förändrats på redaktionen.

Man har sagt till flera journalister på redaktionen, främst grävande reportrar, att de inte är välkomna till tidningen längre. Det är mycket oroande, säger Sanita Jemberga.

Dessutom har hela IT- avdelningen bytts ut, och många av de kvarvarande journalisterna på tidningen är nu rädda att deras hårddiskar och mailkonton övervakas. Och förra veckan presenterade den nya ledningen dessutom ett antal förhållningsregler för redaktionen.

En av de nya reglerna är att tidningens kritik mot andra makter ska vara tolerant. Men vad innebär egentligen tolerant kritik?, undrar Sanita Jemberga.

I oktober är riksdagsval i Lettland. En annan tidigare Dienamedarbetare, som - precis som Jemberga - också sa upp sig i protest i oktober 2009, är Gunta Sloga. Hon är orolig för hur tidningsledningen kommer att hantera valbevakningen. att många letter inte kommer att kunna nå  objektiv information inför valet.

Situationen är mycket, mycket sorglig, speciellt eftersom valet är i antågande. Många letter kommer inte kunna nå objektiv information inför omröstningen, och speciellt problematiskt blir det för de som bor på landsbygden och inte har tillgång till internet, säger Gunta Sloga.

Och det är inte bara tidningarna befinner sig i kris - lettisk tv och radio brottas med enorma nedskärningar i kölvattnet efter finanskrisen, som drabbade landet hårt. Den lettiska regeringen beslutade i slutet av förra året att halvera stödet till de oberoende public service-medierna. Gunta Sloga menar att lettiska politiker och andra makthavare i allt sötrre utsträckning kontrollerar media - precis som i Italien.

Det är precis samma situation som i Italien, där Berlusconi kontrollerar all media, säger Gunta Sloga.

Jesper Bengtsson är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige och tycker att vi borde ha bättre koll på Lettland. Det är vårt grannland - och sedan 2004 dessutom EU-medlemmar. Som medlem i unionen har man vissa förpliktelser.

Det är ju ändå länder som accepterat ett antal grundläggande principer för demokratin och dess spelregler. Där ingår en fri press. Jag tycker man måste ta en diskussion bland EU-parlementarikerna om hur man ska hantera det här, säger Jesper Bengtsson.