Sverige väntas få 700 nya apotek inom några år

Runt 80 helt nya apotek har enligt Läkemedelsverkets bedömning fått tillstånd att öppna i Sverige sedan marknaden omreglerades. Och på vissa håll ligger nu flera apotek inom kort avstånd. Till exempel ser skånska Löddeköpinge, med knappt 7 000 invånare, ut att fyra apotek i höst.

 - Det är för mycket tror jag. Det finns inte en sån efterfrågan här, säger Monica Persson som bor i trakten.

I början av den här månaden gjorde Läkemedelsverket bedömningen att runt 80 helt nya apotek beviljats tillstånd sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Dessutom fanns runt 50 pågående ärenden som gällde nya tillstånd.

Det finns inga begränsningar för hur tätt apoteken som söker tillstånd får ligga, de får etablera sig var de vill.

Det märks inte heller någon oro bland medlemsföretagen för att branschen ska drabbas av konkurser där apoteken ligger tätt.

- Inte de närmsta tre åren. Det har varit en stor apoteksbrist i Sverige, så det finns stort utrymme för fler apotek. Sen kommer det såklart att vara stenhård konkurrens i de områden som är attraktiva för apoteken, säger Johan Wallér, vd för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

De närmsta åren planerar många apotekskedjor att öppna fler apotek och räknar man samman planerna kan det bli många fler.

- Om man ska titta på vad mina medlemmar säger, kommer det nog dyka upp 500-700 apotek till de närmsta tre eller fyra åren, säger Johan Wallér.

Karin Wrangborg, Ekot
Svjetlana Pastuhovic, P1-morgon