Nigeria

Shell bakom enorma oljeutsläpp i Afrika

I dag väntas oljebolaget Shell presentera en kvartalsvinst i nivå med den på 16,3 miljarder samma kvartal ifjol. Detta i motsats till konkurrenten BP som ju nyligen redovisade en rekordförlust på grund av läckan i mexikanska golfen. Men i det tysta har Shell länge varit delaktiga i enorma olje- och gasutsläpp i Afrika.
- Det tog elva dagar för Shells personal att komma hit och täta läckan på pipelinen, säger fiskaren Alali Efanga som driver en rättslig process mot företaget för en oljeläcka i det känsliga Nigerdeltat.

Läckan i den nedgrävda pipelinen är en av uppskattningsvis 5 000 som skett sedan man började utvinna olja i Nigerdeltat för 50 år sedan och som sen dess har beräknats pumpa två miljarder liter olja rakt ut i de känsliga våtmarkerna. Ett års spill utanför Nigeria motsvarar alltså all olja som läckte ut från olyckstankern Exxopn Valdez i Alaska 1989.

Lars Johansson är biolog och dokumentärfilmare. Han har sedan 2005 besökt Nigerdeltat ett tiotal gånger för att dokumentera olje- och gasutsläppen. Tidigare i år medverkade han då den svenska tidningen Re:public köpte aktier i Shell, sålde när kursen steg och lät vinsten finansiera en granskning av företaget. Han ser stora skillnader i hur oljebolagen agerar i Afrika, jämfört med i väst.

- Oljebolagen hävdar alltid att de tillämpar samma höga standard i hela världen, oberoende var de verkar. Och det är helt enkelt inte sant, säger Lars Johansson.

Men han tror ändå att den senaste tidens händelser i USA kan sätta press på oljebolagen att leva upp till sina principer. Även på den mediala bakgård där fiskaren Alali Efanga råkat födas. Shells läcka för fem år sedan har gjort det omöjligt för honom och de andra byborna att fiska eller bedriva jordbruk.

Bland de bybor som oskyddade hyrdes in av Shell för att sanera oljan klagar flera över bestående huvudvärk, magont och astma. Åtta gravida kvinnor som deltog i saneringen uppges ha fått missfall efteråt. Men trots att rättsprocessen dragit ut på tiden och att många liknande mål mot Shell har lagts ner, är Alali ändå optimistisk när det gäller utfallet.

- Jaja, det går bra. Det går bra, säger Alali Efanga.