Mariestad

SD-kandidat jämför partiet med nazismen

Sverigedemokraternas toppnamn i Mariestad, Staffan Gising, hoppar av. Han väljer att inte ställa upp i valet, eftersom han anser att partiet blivit för fientligt mot muslimer.

Staffan Gising säger att det just nu finns samma retorik i partiet om muslimer, som när Hitler skyllde allt på judar, och att många Sverigedemokrater i Mariestad drivs av ett hat mot muslimer.

– Man kör en retorik som går ut på att alla fel i det svenska samhället beror på muslimer och islam, och jag kan inte ställa upp på det, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Nazistisk retorik
På sin blogg skriver han att "samma retorik som användes i Tyskland, används nu mot allt som har med islam och muslimer att göra."

Han hade hoppats att Sverigedemokraterna skulle arbeta mer med invandringspolitiken, för där finns det brister, säger Staffan Gising. Men i stället har islamhatet tagit över, och det finns heller inget utrymme i partiet för en diskussion kring detta.

– Det är lågt i tak i partiet och svårt att kritisera den förda politiken.

Partiledaren nöjd
Sverigedemokraternas partiordförande, Jimmie Åkesson, anser att det var bra att slippa Staffan Gising i partiet, eftersom han uppenbart inte delar partiets åsikter.

– Om han har en annan uppfattning är det nog bra att han inte företräder vårt parti. Vi kritiserar det svenska samhällets anpassning till den muslimska minoriteten.

Oväntat avhopp 
Beskedet om Staffans Gisings avhopp kom oväntat säger Josef Fransson, ordförande SD Skaraborg. Han menar att Gisings inställning till partiet kommer sig av en infekterad diskussion som ägt rum på internet. Där har partikamrater kristiserat Gising för sina miljonskatteskulder. Enligt Josef Fransson är debatten inget som engagerat sverigedemokrater i Skaraborg. Han håller inte med Gising för fem öre:

– Vi riktar stark kritik mot Islam i många lägen, men det är inte samma sak som att vi skulle rikta kritik mot enskilda muslimer.

Ni ser på muslimer som Hitler såg på judar, säger han. Varför säger han så?

– Jag tror personligen på att det handlar om att han fått hård kritik internt och på Facebook för en del förfaranden. Efter det kom vändningen från honom.

Nätverk för missnöjda
Ett nätverk har nu startats för avhoppade sverigedemokrater som tröttnat på partiets muslimfientliga inställning.

– Det finns flera som tänker som jag och inte ställer upp på den förda politiken, säger Staffan Gising.