Västerås

Unik inventering av floran i länet

En unik inventering av Västmanlands flora pågår just nu i länet. Bakom satsningen står bland annat Botaniska Föreningen i Västmanland.

- Vi vill lära människor mer om växter och syftet är att göra uppgifterna tillgängliga för de som behöver. Det kan vara beslutsfattare, forskare eller andra människor som är intresserade av att veta vilken flora som finns i länet, säger Christina Flint Celsing , ordförande i Botaniska föreningen i Västmanland.

Det var förra året som Botaniska Föreningen i Västmanland i samarbete med länsstyrelsen påbörjade denna jättelika satsning med att inventera all flora i länet. Det har gjorts en gång innan i länet, men är nu över 30 år sedan så mycket kan ha hänt sedan dess. Och syftet, förutom att lära västmanlänningarna mer om sin flora, är att informationen ska vara lättillgänglig för allmänheten. Så alla artynd som görs ska direkt läggas upp i en databas och därifrån kan vem som helst gå in och hämta uppgifter. Det är unikt säger, säger Christina Flint Celsing.

-Det finns ett annat län som också jobbar på det här sättet och det är Öland. Vad jag vet är det bara vi som jobbar så här och det känns jätteroligt. Vi vill ju inte sitta och hålla på uppgifterna utan nu finns möjligheten att man delar med sig av informationen till alla.

Men ni började denna inventering förra året, hur lång tid tror ni att det kommer att ta?

- Det gäller ju att vara positivt sinnad så vi hoppas att det inte kommer att ta alltför lång tid. I första skedet ger vi inventeringen fem år och är det så att vi sedan måste ändra strategi så gör vi det, säger Christina Flint Celsing till P4 Västmanland.