Malmö

Snart kan man hyra lägenhet med bil

En lägenhet mitt i stan med en bil som ingår i hyran. Det kommer snart att bli verklighet för 600 boende i Malmö.

Just nu byggs bostadsområdet Fullriggaren i Västra hamnen, och redan nu finns platser avsatta där för bilpools-bilar.

– Vi klarar inte av att få in så mycket mer bilar i staden, säger Lari Pitkä-Kangas (MP) som är miljökommunalråd i Malmö.

– Det blir problem med trängsel och föroreningar. Istället för att då ha en bil kanske man kan vara med i den här bilpoolen och använda bilen i den omfattning man verkligen behöver.

Bilisterna ska omvändas, de ska sälja sin bil och istället gå med i en bilpool. Moroten är att fastighetsägaren betalar medlemsavgiften och bilen står i ett parkeringshus i kvarteret.

Starten blir alltså i ett nytt bostadsområde i Västra hamnen med 600 lägenheter som alla ska bli symboler för hållbar stadsplanering. Redan nu, i ritningarna, finns en bilpool med i beräkningarna. Med Turning Torso som granne ska det här bli en förebild för nybyggnationer runt om i landet. Man har också fått 25 miljoner kronor från Delegationen för hållbara städer för sina miljösatsningar.

I början av nästa år kommer Malmö att passera 300 000 invånare. Så en bilpool har en större betydelse. Det handlar om att planera för framtiden, säger Malmös miljökommunalråd.

– Tjugo år in i framtiden så har kanske stadens befolkning ökat med ytterligare uppemot 70.000 invånare. Då inser man att det inte funkar att alla ska ha bil. Vi måste erbjuda alternativ.

Svjetlana Pastuhovic
svjetlana.pastuhovic@sr.se