Halland

Säkerhet måste prioriteras inom hästturism

Det krävs ett utvecklat säkerhetstänkande för att undvika olyckor inom hästturismen. Flera av de olyckor som sker idag, inte sällan med ovana ryttare, beror på brister i säkerheten hävdar en branschkunnig.

Inom hästnäringen i Halland menar man att säkerhetstänkandet är långt framme, men visst finns det risker.

Ulrica Sporrsäter driver ett hästföretag i närheten av Fegen;

– Det som kan hända är att sadelgjorden som håller fast sadeln inte är ordentligt åtdragen. Är det då en obalanserad ryttare så är det lätt att de hamnar på sned. Blir hästen då skrämd börjar den gå framåt, och ryttaren hamnar i backen.

Brukar det hända?

– Det har hänt några enstaka gånger men vi försöker verkligen vara noggranna med att se till att allt sitter fast ordentligt.

Enligt en beräkning inträffade förra året 12 000 olyckor inom ridsporten. Många av dem eftersom säkerheten för ryttaren inte var tillräcklig. Och särskilt stor är risken inom hästturismen, där många ryttare har bristande, eller ingen erfarenhet. Det säger Olov Forsell som själv har ett hästföretag i Östergötland, och håller säkerhetsföreläsningar inom branschen.

– Man tänker bara på material. Man ska klä ut hästryttaren som en hockeymålvakt, med hjälm och säkerhetsväst, men det har ingenting med ridsäkerhet att göra.

Elisabet Falkhaven, som leder kompetens- och utvecklingscentrumet Hästhalland säger att de anläggningar hon känner till i Halland har ett bra säkerhetstänkande  till exempel vilka hästar man använder för turridning. Ulrica Sporrsäter på Skogsgärde Islandshästar håller med:

 – Nu har jag ju byggt upp min verksamhet under många år och valt ut hästar som funkar. Och de har ju lärt sig med tiden också, jag hade mycket fler avtrillningar förr än jag har nu.

Ulrika Sporrsäter låter av säkerhetsskäl inte barn under 12 år rida, men medger att hon ibland får tänka till för att hålla på den regeln.

 – När de tyska turisterna kommer med sina småbarn och vill ut och rida i skogen är det klart att det kan vara frestande att få de pengarna. Men där kommer ju säkerhetstänkandet in, det kan ju vara farligt att rida med så små barn.