Länet

Motorer släpper ut bensin

Äldre båtmotorer släpper ut bensin rakt ut i Hjälmaren. Enligt statistik från Sjöfartsverket för 2004 släpptes det ut mer än en och en halv miljon liter bensin rakt ut i Sveriges sjöar och vatten.

Man kan inte bara byta båtmotor hur som helst, säger Chafic Dana, en av Örebros båtägare.

– Att köpa en ny motor kostar alldeles för mycket pengar, och jag försöker få tag på en billig, men det är svårt att hitta någon.

Chavic Dana är inte den enda som vill spendera sommaren på sjön. Båthandlarna i Örebro län har rapporterat om rekordförsäljningar, och på köp och sälj-hemsidor på internet ligger det ute över 800 annonser på nya och gamla båtar i Örebro. Och Chafic Dana är inte den enda som har en dålig motor.

Fyra av tio båtar i Sverige har vad som kallas "äldre tvåtaktsmotorer", enligt statistik från Sjöfartsverket från 2004.

Äldre tvåtaktare släpper ut runt en fjärdedel av all sin bensin rakt ut i havet. De får inte längre säljas i butik, och i flera kommuner har det beslutats att förbjuda tvåtaktare från deras sjöar.

Men enligt Stefan Andersson på Miljökontoret i Örebro kommun, så är ett allmänt förbud mot tvåtaktsmotorer inte aktuellt i kommunen. Han påpekar istället att ansvaret ligger hos båtägarna.

– Vi vill gärna rikta vår vädjan till all båtägare med äldre motorer, att de gärna går över till en ny typ av motor, som är mindre skadlig för miljön.

Men båtmotorer är dyra, och om man har en tvåtaktare, så är det enligt Chafic Dana svårt att göra något åt det.

– Det känns dumt, men vad gör man inte för sitt fritidsintresse.

Ludvig Åsgården
ludvig.asgarden@sr.se