Luleå

"Bättre att skänka kolan"

Från den 1 augusti blir det olagligt att ta ut en extra avgift vid betalning med konto- eller kreditkort. Många handlare tänker därför neka små kortköp helt.

Från den 1 augusti blir det olagligt att som företag ta ut en extra avgift vid betalning med konto- eller kreditkort. Detta eftersom lagen om betaltjänster träder i kraft.

Företagaren Anna-Stina Perzon i Luleå tror att den nya lagen kommer påverka småhandlare negativt.

– För att oavsett summa så är det samma summa vi får betala, och Anna-Stina säger att de inte tänker ta emot kortbetalning under 50 kronor.

Det handlar om den avgift som vissa småföretagare har tagit ut utöver butikspriset vid kortköp. Och de eftersom handlaren måste betala in en avgift till banken vid varje dragning med kort.

När kunden gör mindre köp gör betalkortsavgiften till banken att handlaren inte tjänar något på att sälja varan då mellanskillnaden försvinner.

– Vi har haft kunder som kommit för att köpa en kola för två kronor och betala med kort och det innebär att vi går väldigt mycket back. Då är det bättre att skänka bort kolan, säger företagaren Sinikka Grönberg i Luleå.

Även Sinikka Grönberg tror att den nya lagen kommer påverka småföretagare negativt. De tar idag inte ut något extra avgift av kunden utan har satt en undregräns på 10 kronor för kortbetalning, och tror att när den nya lagen träder i kraft kommer fler att börja med det.