"Han var beredd på att det kunde bli så här"

Den förre polischefen Göran Lindberg dömdes i dag till sex och ett halvt års fängelse. Sen domen kom vid elvatiden har han suttit med sin advokat Karl Harling och gått igenom domen.
- Vi var medvetna om att det kunde bli så här, men det är ett tungt besked för honom, säger Harling.

Göran Lindberg dömdes för bland annat en grov våldtäkt och två våldtäkter. Själv har han bara erkänt flera sexköp. Hans advokat Karl Harling pläderade i rätten för att han skulle släppas på fri fot på en gång, i väntan på dom. Men han fick sitta kvar i häktet där han nu får sitta kvar i väntan på att domen vinner laga kraft.

I dag gick de igenom domen tillsammans under ett par timmar, men Lindberg har fortfarande inte bestämt sig för om han ska överklaga.

- Det är en ganska omfattande dom och jag ska nu gå igenom och analysera den, sen är det ju upp till min klient om han vill överklaga eller inte, säger Harling.

Elisabet Massi Fritz är målsägandebiträde till ett av offren. Och hon tycker att ett överklagande från åklagarsidan är givet. I ett mejl till ekot kommenterar hon domslutet som att det inte står i proportion till det lidande, kränkande och de förnedrande handlingar som Lindberg tillfogat sina offer.

De brotten som Lindberg är dömd för måste kunna leda till högre skadestånd och strängare fängelsestraff då det handlar om att utnyttja andra människors kroppar, anser Massi Fritz.

Förutom fängelsestraffet dömdes Lindberg även till att betala skadestånd på totalt 300 000 kronor till tre av offren. Däremot fick inte de andra målsägande något skadestånd.

- Större delen av skadestånden blev ogillade av rätten på grund av att det inte finns någon rättslig grund för skadestånd vid koppleri av normalgraden. Då måste man upp på grovt koppleri. Och något sånt har ju inte varit aktuellt i det här målet, säger Karl Harling.