Halmstad

Otillgänglig Marinfestival

Marinfestivalen är inte tillgänglig för funktionshindrade trots att tillgänglighetsinspektörer påpekat bristerna på festivalområdet.

– Trots att vi många år har påpekat om tillgänglighetsfrågorna så tycker vi i år att det nästan är en tillbakagång, säger Stellan Andersson, föredetta handikappkonsulent i Halmstad Kommun.

– Man kan väl säga att det stora problemet är att kommunen inte från början har gjort festivalområdet mer tillgängligt och det som påverkar funktionshindrade mest är kablarna som ligger överallt, fortsätter han.

Arrangörerna för Marinfestivalen menar att de gör så gott de kan.

– Det är inte helt enkelt att lösa detta, säger projektledaren Jeanette Winberg.

– Vi jobbar på så gott vi kan och där det behövs har vi lagt överkörningsskydd men inte där det är mindre kablar.

Tidigare år så har ni dragit sladdarna i luften, varför har ni inte gjort så i år?

– Vi har gjort det också i den mån det har gått. Vi gjorde dessutom en investering och grävde ner kablar i marken förra året, så vi jobbar på det hela tiden, förklarar Jeanette Winberg.

Men när radio Halland besöker Marinfestivalen tillsammans med Stellan Andersson så är många kablar dragna på marken och överkörningsskydden är svåra att ta sig över med rullstol. Det saknas dessutom gulsvart varningstejp som ska hjälpa synskadade. Ett annat problem för personer med rörelsehinder är att ta sig upp på serveringarnas trägolv.

– Just när det gäller resaurangerna så är det en väldigt enkel sak att lösa. De resauranger som inte ligger i marknivå skulle ha en liten ramp upp, säger Stellan Andersson.

Arrangörerna har ännu inte lyckats att bygga upp några funktionsdugliga ramper och Jeanette Winberg förklarar.

– Det finns ju en verklighet också och vi får göra precis så gott vi kan.

Men Stellan Andersson som anlitats av arrangörerna för att kolla tillgängligheten tycker inte att det räcker.

– Jag hade hoppats att vi i år skulle ha ett tillgänligt område efter alla dessa år av diskussioner.