Politiker förlorar uppdrag efter blogg-kommentar

En moderat kommunpolitiker i Botkyrka kommer inte att vara aktuell som nämndeman efter valet. Anledningen är att han i kommentarer på en blogg uttryckt sig i negativa ordalag kring homosexuella och deras rätt att adoptera.

– Han har medgivit att han har skrivit några av de här kommentarerna och han är oerhört besviken framför allt på sig själv och han är ångerfull, säger Jimmy Baker, ordförande för Moderaterna i Botkyrka.

– Vi har kommit överens i samråd med honom så han tar konsekvenserna av det här och kommer inte att vara aktuell som nämndeman i tingsrätten efter valet, säger han.

Kommentarerna har lämnats på en blogg som drivs av en vänsterpartist i Göteborg. Han reagerade och skrev ett öppet brev om kommentarerna. Kommentarerna har lämnats under olika namn, men kommer enligt Fagerlund från samma ip- och e-postadress och bakom ska den moderata politikern i Botkyrka finnas.

Kommentarerna rör bland annat homoadoptioner och det står: "de får gärna hålla på med varandra men när de ger sig på småbarn går det för långt ! Och bögarna ska inte få adoptera !!".

Klumpigt och klantigt, säger Jimmy Baker ordförande för Moderaterna i Botkyrka.

– Det är inte okej att uttrycka sig på det här sättet som han har gjort. Däremot är det naturligtvis helt okej att ha en uppfattning om huruvida man tycker att homosexuella ska få adoptera eller inte, säger Jimmy Baker.

Politikern är suppleant i den lokala polisnämnden och dessutom nämndeman i Södertörns tingsrätt. Han står också på de redan tryckta valsedlarna i kommun- och landstingsval i höst.

Men ordvalet i kommentarerna gör alltså att han inte kommer att vara aktuell som nämndeman efter valet i höst.

– Det är inte möjligt för oss att hantera det på något annat sätt just nu annat än att han inte är aktuell för nya uppdrag, säger Jimmy Baker.

Politikern vill inte själv uttala sig om kommentarerna.