Thomas Östros:

"Höjda elpriser vid försäljning av Vattenfall"

Centerpartiet föreslår att delar av statliga Vattenfall säljs ut och att vinsten ska gå till forskning av grön energi. Men Socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros menar det leder till höjda elpriser.

Centerpartiet föreslår att delar av statliga Vattenfall säljs ut. Partiet vill satsa vinsten på försäljningen till forskning av grön energi, något som Thomas Östros (S) motsätter sig.

– Vattenfall är ju en kronjuvel i det statliga ägandet, oerhört viktig i energiomställningen, och när Centern nu blåser till strid om att privatisera Vattenfall kommer det naturligtvis att få konsekvenser.

-- Både när det gäller höjda elpriser och att stora vinster, istället för att hamna i Sverige, kommer att hamna i tyska eller franska koncerner, säger Thomas Östros.

Men Centerpartiets ledare Maud Olofsson tror inte att priserna kommer att öka för privatpersoner, däremot menar hon att man med hjälp av de drygt tio miljarder man räknar med att tjäna på affären skulle kunna gynna mindre entreprenörer som fokuserar på grön energi.

– Dels genom att sälja en del av tillgångarna i Vattenfall, men också bredda ägandet i bolaget och därmed kunna avsätta pengar i en fond för framtidens energi.

– Jag tror att vi är inne i en historisk omställning av förnybar energi just nu, och på den marknaden behövs det kapital för att få alla de här goda idéerna att blomma ut, och då måste vi få staten att ta ett ansvar, säger Maud Olofsson.

Liksom Centerpartiet menar Socialdemokraterna att de vill satsa på grön energi. Men man är kritisk till att sälja delar av företaget, och menar att det går att använda företagets vinst till sådana investeringar, alltså utan att sälja någonting.

– Vi har ju föreslagit att man använder del av statens vinster från Vattenfall för att stimulera nyföretagsamhet, men det Maud Olofsson nu gör är att föreslå att man säljer ut en kronjuvel i det statliga ägandet, säger Thomas Östros.