Avgörande omröstning för Berlusconi

I Italien blir läget alltmer ansträngt för premiärminister Silvio Berlusconi. Tidigare i veckan sprack hans koalition med talmannen för underhuset, och redan i veckan som nu kommer kan en avgörande omröstning visa om han har stöd eller inte att fortsätta regera.

I Italien blir läget alltmer ansträngt för premiärminister Silvio Berlusconi. Tidigare i veckan sprack hans koalition med talmannen för underhuset, och redan i veckan som nu kommer kan en avgörande omröstning visa om han har stöd eller inte att fortsätta regera

Konflikten mellan premiärminister Silvio Berlusconi och talmannen Gianfranco Fini hade länge legat och pyrt under ytan. Men i slutet av veckan brast det således. Berlusconi sparkade i praktiken Fini ur deras gemensamma parti, Frihetens Folk. Men med sig tog Fini hela 33 parlamentariker och 10 senatorer.

Avhoppen har nu lett till att Berlusconis koalitions parlamentariska majoritet försvunnit.

Och frågan är vad som ska hända nu. Redan i veckan som kommer kan en avgörande omröstning visa om Berlusconi har det stöd som krävs för att fortsätta regera. Omröstningen rör frågan om en korruptionsanklagad minister ska få sitta kvar eller inte. Ministern stöds av Berlusconi, men Fini tycker att han ska avgå.

Den innevarande mandatperioden löper egentligen ut 2013. Men de flesta bedömare tror att regeringen kommer att falla efter augustiledigheten. Och det är då upp till Italiens president, Giorgio Napolitano, att avgöra om parlamentet ska upplösas och parlamentsvalen hållas redan i höst, eller om en interimsregering ska ta över makten fram till eventuella val nästa vår.

Berlusconi har deklarerat att han är helt emot att en interimsregering tar över makten. Förmodligen befarar han att den hittills så splittrade vänsteroppositionen då får tid att ena sig.

Men det finns väldigt lite kärlek mellan Berlusconi och president Napolitano, som är en före detta kommunist som länge varit kritisk till Berlusconi. Det är således viktigt för Berlusconi att samla nytt stöd i parlamentet. Omröstningen om ministern som eventuellt ska hållas i veckan blir det första testet på hur mycket stöd Berlusconi egentligen har.

Om omröstningen ska hållas nästa vecka eller skjutas på framtiden bestäms av parlamentets gruppledare i morgon, måndag.