Ny forskning ger hopp om att bota diabetes

Forskare vid Uppsala universitet kan ha hittat en lösning för att bota diabetes. Det handlar om att transplantera insulinproducerade celler direkt in i en armmuskel.

– Vi har kommit fram till att när man transplanterar insulinproducerande celler i muskler får de ett normalt blodkärlssystem inne i den här. Då har vi sett att möss med diabetes snabbt blir fria från den här diabetesen och kan reglera blodsockret normalt, säger Mia Phillipson, ansvarig för studien.

Det nya forskningsresultatet kan hjälpa personer som har svår typ 1-diabetes, det som ibland kallas barn- eller ungdomsdiabetes. Har man den här diabetestypen kan kroppen inte tillverka eget insulin eftersom de insulinproducerande celler som normalt finns i bukspottskörteln inte fungerar.

Kroppen klarar inte av att hålla blodsockret på en jämn nivå och för att inte bli allvarligt sjuk måste diabetikern tillföra kroppen insulin varje dag via injektioner.

Den som har svår typ 1-diabetes typ 1 har svårt att förutsäga hur mycket insulin som behövs från gång till gång, men i framtiden kan diabetikerna helt slippa det här.

Forskare vid Uppsala universitet har kommit på att man transplantera insulinproducerade celler rakt in i en armmuskel. Man har tidigare länge prövat att transplantera celler till levern.

Det som gör att det fungerar i just muskeln är att chansen ökar för att de transplanterade cellöerna bildar nya blodkärl som hjälper dem att fungera som insulinceller normalt gör. Det gör att insulinproduktionen kommer igång.

Hittills har man prövat på möss och på tre mänskliga patienter.

– Om det här fungerar som vi har sett i möss även i människor betyder det förhoppnignsvis att fler patienter med väldigt svårreglerad typ 1-diabetes därmed skulle kunna få en sådan här transplantation.

Vad händer nu?

– Nu hoppas vi förstås att det här ska kunna göras mer kontrollerat i fler patienter, där själva inopererandet kan ske under mer kontrollerade former för att säkerställa att så många som möjligt får ett så bra blodkärlsnybildande som möjligt, säger Mia Phillipsson, forskningsledare för studien vid institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.