19 augusti 2010

Edwards och Ellens sista måltid

Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat.

Lammgryta med fikon och vin

Linsgryta med doft av rosmarin

Grön örtkryddad smörost

Osyrat kornbröd

Lammgryta med fikon och vin
Ca 6-8 portioner

1,4 kg benfritt kött av lamm
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
4,5 dl rött vin
2 tsk nystötta senapskorn
2 tsk hel koriander
2 tsk hel kummin
3 dl torkade fikon
salt

Tärna köttet i ganska stora tärningar. Bryn köttärningarna i olivolja. Krossa vitlöken och låt den bryans med köttet de sista 2-3 minuterna. Tillsätt vin, (vatten vid behov), senap, kryddor och fikon. Koka upp, lägg på locket och låt sedan sjuda tills köttet är mört och konsistensen simmig, vilket tar ca 2 timmar. Smaka av med salt (ta ej för lite) och servera.

Linsgryta med doft av rosmarin

4 portioner

1 dl gul lök, hackad
1,5 dl selleri, hackad
1,5 dl morötter, hackade
5 msk smör
1 buljongtärning, gärna ekologisk utan glutamat eller andra e-nummer
3 dl torkade gröna linser, rensade och sköljda
2 tsk rosmarin, gärna färsk
2 tsk salt
2 tsk malen kummin
225 g spenat eller rödbetsblast

Bryn den hackade löken, sellerin och morötterna i smör en stor kastrull.
Tillsätt linser, rosmarin, salt och kummin. Häll på vatten så att det
precis täcker linserna och smula i buljongtärningen. Koka upp, dra ner
värmen och koka tills linserna är mjuka, ca 1 timme. Rör ibland. Skumma
av om det behövs. Tillsätt spenat eller rödbetsblast när ca 10 min är
kvar av koktiden. Om du vill kan du öka mängden kryddor och pröva dig
gärna fram till din favoritkombination.

Grön örtkryddad smörost

4-5 portioner

Receptet är en omskrivning av två recept ur boken "Bibeln bjuder till bords". Man kan få stora variationer och ta fram personliga favoriter bara genom att ändra mängden av de olika kryddorna. Själv ökar jag gärna mängden ruccola t.ex. /EB

1,5 l ljummen mjölk (gärna gammaldags mjölk, annars standardmjölk) 1,5 msk vinäger, ev. mer om den ej delar sig tillräckligt
1 msk av vardera färsk mynta, persilja, dill, salladslök, färsk
koriander, ruccolasallad och timjan.
125 g ekologiskt smör
salt

Blanda 1,5 liter fet ljummen mjölk med 1,5 msk vinäger
Värm mjölken på låg värme tills den ystar sig.
Häll ostmassan genom en duk och låt den rinna av minst sex timmar. Vi
använde en silduk på en ställning gjord för ändamålet. Men det går
även med en vanlig kökshandduk eller igenom kaffefilter.

Låt smör och ost få rumstemperatur och mosa samman ostmassa och smör.

Rör ner de finhackade (eller lätt mixade) kryddorna. Smaka av med lagom saltmängd. (Ta inte för litet salt.)

Osyrat kornbröd

3 dl kornmjöl
1 dl vatten

Blanda ihop kornmjölet och vattnet till en deg. Ta en valnötsstor bit av degen och kavla den rund och så tunt du kan. Stek i stekjärn på hög värme eller på brödlagg över elden. Ca 30 sekunder på varje sida. Fortsätt kavla och grädda tills degen tar slut.

Dryckestips: Ett rött vin från Mellanöstern. Vi provade Ch Kefraya Les Breteches, 32043, Ch Ksara Res du Couvent, 12596 och Yarden Mount Hermon, 2518. Alla passade utmärkt till maten. Alkoholfritt alternativ: Vatten smaksatt med någon färsk bladkrydda, t.ex. basilika, timjan, rosmarin eller salvia.