Tusentals kränks på nätet men få fall drivs vidare

Varje år anmäler tusentals personer kränkningar som skett på nätet. Men bara ytterst få fall drivs vidare av åklagare.

Petra, som är i 25-årsåldern, blev uthängd med sitt namn i en Facebook-grupp där hon kränktes. Men när hon anmälde, gjorde polisen inte ens någon utredning.

– Jag tyckte det var konstigt, det är solklart att det är grovt förtal tycker jag, säger Petra.

Någon startade en grupp på Facebook och där spreds det lögner om Petra och innehållet var av grovt kränkande karaktär. Petra kände ett stort obehag och gjorde en polisanmälan. För Petra kändes det självklart att polisen skulle gå vidare med hennes anmälan men så skedde inte.

Istället fick hon beskedet att polisen inte skulle inleda någon förundersökning.

– Jag blev arg och besviken över att de inte gjorde någonting.

Petra är långt ifrån ensam om att ha anmält att hon blivit utsatt för ärekränkning.

Det första halvåret i år har drygt 5700 fall anmälts. Den siffran kan jämföras med att det totalt förra året anmäldes nästan 11 000 fall.

Men av alla fall av ärekränkning som polisanmäldes förra året var bara lite mer än 200 som åklagaren försökte gå till domstol med.

Bakgrunden är att förtal är ett så kallat målsägandebrott. Det betyder att det endast är den som blivit utsatt för brottet som kan lämna in en stämningsansökan, åklagare får bara väcka åtal undantagsvis, om brottet riktar sig mot någon under 18 år eller om brottet är grovt.

Att åklagare i allmänhet inte driver den här typen av fall hänger ihop med hur samhället värderar förtalsbrott och på att datorservrarna som används av internetsajter ibland finns utomlands och att brotten då i praktiken inte begås i Sverige.

– Det är väldigt låga straff vilket ger oss begränsade möjligheter att ingripa överhuvudtaget, säger Anders Alkvist, biträdande chef för IT-brottssektionen på Rikskriminalen.

Istället får den som anser sig ha blivit kränkt och vill få sitt fall rättsligt prövat driva sitt fall själv.

Eva Stenelund från Bris, Barnens rätt i samhället, är kritisk till det.

– Det vet vi från andra brott, att när man ska driva saker själv så blir det inte så mycket av det, faller det under allmänt åtal händer det mycket mer, säger hon.