Skogsbränderna lamslår Ryssland

De ryska myndigheterna för en ojämn kamp mot skogsbränderna som hittills kostat runt 40 människoliv. Den extrema torkan i landet fortsätter, och även om man lyckas släcka flera hundra skogsbränder om dagen så flammar nya bränder upp hela tiden.

Ekot besökte ett av de områden som drabbats värst av bränderna.

– Det går fruktansvärt fort för elden att sprida sig, berättar ett gäng brandmän som står vid vägrenen med deras tankbil.

De är täckta av aska, och väntar på två andra tankbilar. Det är för säkerhets skull, säger de, eftersom det har hänt att brandbilar som kört ensamma brunnit upp.

En av brandmännen visar en mobilfilm av en skogsbrand i området för fyra dagar sen. Det tar lite drygt en minut för flammorna att nå ända upp över trädtopparna.

Att det går fort berättar också Maria Silakova som bodde i byn Mochovoje ett stenkast härifrån. På knappt 20 minuter gick Mochovoje från att vara en by med några hundra invånare till att vara en hög av aska och förvridet stål.

– Jag letade och försökte hitta åtminstone någonting från min lägenhet, men det fanns ingenting, säger 82-åriga Maria Silakova som bott i Mochovoje i 54 år.

Inte ens det i Ryssland så viktiga passet har hon kvar, och inte heller bankboken med alla besparingarna.

Nu får hon, tillsammans med resten av Mochovojes invånare, bo tillfälligt i en skola i grannsamhället Beloomut. Där får de mat, och säckar med donerade kläder fyller hallen.

Men det är tomma, nerslagna blickar jag möter, framför allt från männen. 11 av de äldre byborna sägs ha dött i branden. Officiella, totala siffror över brandens offer talar om 40 människor.

Samhället Beloomut och hela trakten runt omkring är insvept i tjock, lilaaktig rök från torvmossarna som ligger och pyr under den varma marken överallt.

De är svåra att släcka och en gnista från dem, en fimp eller en bil kan när som helst tända eld på den knastertorra skogen.

De ryska myndigheterna säger att de gör framsteg i kampen mot bränderna, i går kväll rasade 250 skogsbränder, att jämföra med 1200 i slutet av helgen.

Men situationen ändras snabbt beroende på varifrån och hur starkt vinden blåser, och en stor utmaning just nu är att skydda det topphemliga atomforskningscentret i Sarov i Niznij Novgorod-regionen.

Där är läget just nu som värst, men katastroftillstånd är utlyst i sju ryska regioner, bland annat runt huvudstaden Moskva.

Totalt arbetar över 150 000 människor med släckningsarbetena, både brandmän, militärer och frivilliga.

Än så länge har de inte fått någon hjälp av vädret: hettan fortsätter att ligga runt 40-gradersstrecket och den här veckan väntas den högsta temperaturen någonsin registreras i Moskva.