Brittiska banker på rätt köl igen

För några år sedan var de nära att dra ner Storbritannien i en djup depression. Nu uppvisar de brittiska storbankerna förvånansvärt stora vinster.

Många tappade hakan när Lloyds Banking Group i veckan redovisade en vinst på runt 20 miljarder kronor för första halvåret i år. Lloyds ägs till 41 procent av staten, och nu diskuteras när pengarna som skattebetalarna stoppade in för att rädda bankerna under finanskrisen skall betalas tillbaka.

Storbritanniens största bank, HSBC, redovisade en vinst före skatt på 84 miljarder för årets första sex månader. Lloyds vd, Eric Daniels, säger att ökande vinster i en ekonomi som bara uppvisar en svaga tecken på återhämtning är mycket bra:

– Att kostnaderna sänks visar att det går extremt bra för oss, så jag tycker inte att det finns något att skämmas för. Tvärtom är jag mycket, mycket nöjd med vårt resultat, säger han.

Back in Black har varit veckans rubriker, det vill säga inga röda förlustsiffror längre. En av de få banker som inte stod med mössan i hand och blev räddade av skattebetalarna var Barclays som nu i halvårsrapporten uppvisar en vinst på över 40 miljarder kronor, och det är några miljarder mer än väntat.

Samtidigt som många banker uppvisar förvånansvärt bra resultat har det brutit ut ett sifferkrig: Lånar bankerna ut tillräckligt till privatpersoner och mindre företag? Regeringen, uppbackad av flera tidningar, tycker inte det. Bankerna hävdar att de gör det, och att de följer de tuffare utlåningsregler som regeringen bland annat krävt.

En anledning till att premiärminister David Cameron i veckan gick ut och krävde att bankerna nu skall börja låna ut mer till småföretagen anses vara att regeringen hoppas ett växande näringsliv skall kunna ta emot alla dem som framöver kommer att drabbas av de kraftiga besparingarna i den offentliga sektorn.