Rödgröna vill ha djuretisk ombudsman

Djurskyddsmyndigheten som instiftades av den förra regeringen, men lades ner av den borgerliga, kommer inte att återuppstå. Även om de rödgröna vinner valet så finns inga planer på att ändra nedläggningsbeslutet.

– Vi hade världens första djurskyddsmyndighet, och det var något unikt. Men nu har man lagt ner lokalerna och flyttat människorna, och om man återigen skulle göra om samma sak så skulle det inte vara bra för djurskyddet i Sverige, säger Anders Ygeman som är jordbrukspolitisk talesman för Socialdemokraterna.

Behövs det inte som en egen myndighet?

– Jag tror att det vore det bästa, men det vore inte det bästa för djuren att nu starta en sån myndighet.

Djurskyddsmyndigheten skapades av den förra S-regeringen efter starka påtryckningar från Miljöpartiet. Men den nya myndigheten hamnade snabbt i blåsväder både från bondehåll och från de borgerliga partierna för sitt sätt att driva djurskyddsfrågor.

Och efter den borgerliga valsegern lades myndigheten ner omgående, och frågorna flyttades över till Jordbruksverket, en nedläggning som kritiserades hårt av de rödgröna som ett bakslag för djurskyddet.

Trots det blir det alltså ingen ny djurskyddsmyndighet även om man skulle vinna valet i höst. Det är de rödgröna överens om nu. I ställlet lanserar man en djuretisk ombudsman som bland annat ska utvärdera kontroller och ge djuretiska råd.

– Jag tror att det skulle bidra till en levande djuretisk diskussion och bidra till att skärpa djurhållningen i Sverige.

Blir det här en ersättning för djurskyddsmyndigheten?

– Det blir inte en ersättning, men den kommer att fylla en viktig roll i djurskyddsarbetet i Sverige.

De rödgröna lovar också att utöka resurserna till djurskyddskontrollerna som blivit färre efter att ansvaret flyttades från kommunerna till länstyrelserna. Blir det regeringsskifte ska det bli pengar till fler kontrollanter, säger Socialdemokraternas Anders Ygeman.

Men det ska ske genom att bönderna själva får vara med och betala för kontrollerna, något som tidigare varit omdebatterat.