Ingen tar ansvar för Love Parade-offren

Det är i dag två veckor sedan 21 unga människor dog vid Love Parade-konserten i Duisburg i Tyskland. Evenemanget var en del av EU:s kulturhuvudstadsår som pågår i Ruhrområdet. I Tyskland pågår fortfarande en debatt om hur katastrofen kunde hända.

Duisburg är den tristaste av städer i det gamla gråa Ruhr, och det vill inte säga lite. Ruhrområdet har genomgått en sensationell förändring de senaste tjugo åren och flera platser har inte längre imagen av kol, luftföroreningar och sociala problem.

Men Duisburg har inte riktigt hängt med på framgångståget, därför ville man till varje pris ha Love Parade. Duisburg fick den men nu är stadsnamnet istället förknippat med 21 unga människors död i en tunnel där det trycktes på från två håll.

I Tyskland har det allt sedan dess rasat en skulddebatt, men ingen har ställt sig upp och sagt "vi har gjort fel". Man kan inte ens enas om hur många människor som egentligen befann sig på området när katastrofen inträffade. Det lutar åt runt 200 000 och i hela Duisburg var det minst dubbelt så många.

Men det fatala var tunneln, polisen anser inte att de gjorde något fel trots att det framkommit att inte ens telekommunikationen dem emellan fungerade. Arrangörerna säger att de fått alla papper godkända. Den som nu blivit den store syndabocken är istället den som sitter högst upp. Duisburgs borgmästare, kristdemokraten Adolf Sauerland, som vägrar att avgå eller låta sig intervjuas.

I veckan hölls en speciellt insatt debatt delstatskammaren i Düsseldorf, en debatt där alla skyllde på alla och ingen tog på sig någon skuld. Politikerna lägger ansvaret på arrangörerna och deras säkerhetsanställda.

Men, säger kritiker, är det rätt? Det var staden Duisburg som bad om att få just Love Parade under kulturhuvudstadsåret. Nu stoppar politikerna sina huvuden i sanden och vill inte kritiseras.

Och till sist det som alltid beledsagar sådana här tragiska historier, anhöriga som gråtande säger ”jag hoppas bara att min son eller dotters död kan leda till att något liknande inte händer igen”. Då måste först någon kunna reda ut hur det som nu hände den 24 juli kunde ske. Till det, är det en bit kvar.