Rekordpris på guld

Medan börsen har sjunkit under finanskrisen så har priset på guld istället gått upp. På tre år har guldpriset fördubblats och sedan millennieskiftet har priset nästan femfaldigats. Rekordnivåerna märks av på Pantbanken i Uppsala menar Thomas Algotsson på Sefina Svensk Pantbelåning.

Medan börsen har sjunkit under finanskrisen så har priset på guld istället gått upp. På tre år har guldpriset fördubblats och sedan millennieskiftet har priset nästan femfaldigats. Och rekordnivåerna märks av på Pantbanken.

– Det är många som letar i byrålådorna och vill sälja sitt guld, det har vi märkt att folk vill bli av med guldet, berättar Thomas Algotsson på Sefina Svensk Pantbelåning.

Varför det?

– Eftersom det genererar pengar och ekonomin har varit dålig så gör man sig av med gammalt skrot när man får bra betalt.

Den som idag lämnar in ett gammalt guldsmycke på Pantbanken får dubbelt så mycket betalt som för några år sen, och det ger fler kunder - även om inte alla väljer att sälja nu, just på grund av priset.

-- Visst har jag hört talas om prishöjningen men skälet till att jag lämnar in guldsaker är snarare min ekonomiska situation, berättar en av pantbankens kunder.

Pantbankerna har bråda dagar och stor omsättning, men för guldsmedsbutikerna vars priser också har höjts, är det mindre roligt. Ingen guldsmed vill ställa upp på intervju, men flera bekräftar att guldprishöjningen har lett till ökad popularitet  - för silversmycken.

Också på Anderssons Uraffär i Uppsala märks skillnad i försäljningen av guldklockor.

– Det är klart att folk reagerar när de får höra priset, berättar Mona Meselius på Andersson Uraffär.

Har priserna ökat lika mycket som guldpriset de senaste åren?

– Ja, de har gått upp väldigt, det har vi märkt.