Västernorrland

Tusen trädgårdar bjuder in allmänheten

Idag slår ett trettiotal trädgårdar i länet upp sina grindar för allmänheten i arrangemanget "Tusen trädgårdar".
Två av dem som bjuder in oss till sina privata oaser är grannarna Monica Bylund och Anna-Karin Englund på Alnö
– Vi inspireras båda av den Engelska Cottage-stilen, säger dem.

Ihop vuxet och ganska fylliga rabatter, charmigt, lite småbusigt och romantiskt, så beskriver trädgårdsentusiasterna Monica Bylund och Anna-Karin Englund på Alnö sina trädgårdar.

Projektet Tusen trädgårdar är ett initiativ av Riksförbundet Svensk Trädgård och Trädgårdsriket. Idag inbjuds allmänheten i hela landet att besöka allt från entusiastiska privatpersoners hustomter till stadsparker. Kyrkogårdar och diverse andra trädgårdar som deltar i arrangemanget. Det finns till och med vissa blommande balkonger att besöka.

 Monica Bylund och Anna-Karin Englund, som är grannar på Alnö, hoppas att många ska komma och ta del av deras trädgårdar, och kanske även en fika i gröngräset.

 – Det känns lite pirigt, även om vi tycker om det här är det inte säkert att andra gör det, säger Monica Bylund och Anna-Karin Englund.

 Förhoppningarna är höga för de båda grannarna, men främst ser de fram emot att möta nyinvigda såväl som inbitna trädgårdsentusiaster under dagen.

– Vi ser fram emot att kunna sprida trädgårdsintresset till andra och se andras reaktioner på det vi har skapat, säger de båda.

Catja Tonberg
Catja.tonberg@sr.se