Storbråk kring kameraövervakning i Birmingham

Storbritannien är världens mest kameraövervakade land, men nu har det brutit ut ett bråk kring ett hundratal kameror som satts upp i en muslimsk stadsdel i Birmingham.

Det gamla öriket heter Storbritanninen, men med sina cirka fyra miljoner övervakningskameror kallas det också för Big Brother Britain - Storebrorbritannien. Nu har det blivit bråk kring drygt 200 kameror som nyligen satts upp i en övervägande muslimsk stadsdel i Birmingham.

Det som upprör är att kamerorna har betalats med pengar ur budgeten för terroristbekämpning. De boende i området menar att kamerorna inte satts upp för att bekämpa vanliga brott, utan för att bekämpa terrorism och att myndigheterna därmed pekat ut en hel stadsdel som ett riskområde.

Raja Amin säger till BBC att de boende inte blivit tillfrågade, inte fått någon information och just nu vet man inte vilken information som övervakningskamerorna förmedlar.

216 övervakningskameror har alltså satts upp och kamerorna kan också registrera nummerplåtar på bilar som passerar. All information skickas till London och lagras där. 216 övervakningskameror i en enda stadsdel kan jämföras med de 50 kameror som finns i Birminghams centrum. De boende i stadsdelen kräver nu att kamerorna plockas ner.

Antalet övervakningskameror har exploderat de senaste tio åren och Storbritannien har nu fler övervakningskameror än Kina. Nu pågår vad kritikerna kallar för en övervakningsepidemi och svaret på frågan om storebror ser dig är tveklöst ja.