Larm om vanvård av minkar

Minkar vanvårdas på svenska farmer, hävdar organisationen Djurrättsalliansen som dokumenterat minkars liv på 17 farmer. Men minkbranschens egna organisation håller inte med.

– Vi har sett olika typer av missförhållanden som sår och skador, kannibalism, döda djur i burarna, utanför burarna, utanför farmområdet slängda över staket. Det är några av de missförhållanden som vi har sett, som är konsekvensen av att man spärrar in djur i minimala burar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen är en organisation som det senaste året tagit sig in på 17 av Sveriges 75 minkfarmer för att dokumentera hur uppfödningen av minkarna går till. På 73 % av farmerna hittade man skadade djur, säger hon. Och på flera hittade man också döda djur som låg kvar bland syskonen i burarna.

Branschens egna organisation, SPR - Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund, gör egna kontroller. Och ordföranden Jörgen Martinsson har inte alls samma bild av de svenska minkfarmerna.

– Jag är själv ute och besöker farmerna med jämna mellanrum. Om det vore på det sättet som framställs ifrån de här djurrättsorganisationerna så hade vi fått detta från myndigheterna långt, långt tidigare, säger Jörgen Martinsson.