Bodström säger nej till drogtest

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) är för frivilliga drogtester. Men själv vill han inte göra ett när P3 Nyheter frågar honom. 
I det första programmet av  får du veta hur frivilliga drogtester i skolan egentligen är, och hur arbetsgivare använder övervakningskameror för att hålla koll på sina anställda.

Drogtester i skolan och kameror på jobbet. Känner du dig tryggare eller övervakad? Kommentera!

Beatrice Ask har varit med och infört  och . Hon vill göra det lättare att kameraövervaka allmänna platser, och har drivit igenom en lag som gör det möjligt att drogtesta personer under 15, trots att föräldrarna säger nej.

P3 Nyheter tog med sig sköterskan Kristina Gustavsson som ska göra ett drogtest på justitieministern, som säger ja till att bli drogtestad.

Genom fönstren i Beatrice Asks rum lyser rikdagen i vårsolen. Där sitter Thomas Bodström, som är före detta justitieminister och ordförande i riksdagens justitieutskott. För att komma åt terrorister så vill han även att personer som inte är misstänkta för några brott ska kunna bli avlyssnade och få sin post läst.

Han har blivit kritiserad för det av SSU (Socialdemokraternas ungdomsförbund) och kallad för "den minister som spolade ner svenskarnas integritet i toaletten". 
Även han säger ja. Men ändrar sig.
– Nej jag struntar i det.

Men varför vill du inte ställa upp?
– Nä, jag känner inte för det nu jag känner det blir för personligt och jag känner mig genomsvettig med skjorta och allting.

Thomas Bodström valde ju att säga nej till drogtestet, samtidigt så upplever elever på Rönowska gymnasiet i Helsingborg att man inte kan säga nej till drogtester. Det ska elever på skolor också kunna göra annars bryter skolan mot grundlagen. 

Men verkligheten ser annorlunda ut.
– Det var en lärare som satt och tittade så att ingen gick ut och sen stod sköterskan i dörröppningen när man va på toan, säger elever som P3 Nyheter har pratat med. 

Var det som att den som inte vill behöver inte?
– Alla var tvingade till att göra det, säger Rickad Birgander, Oscar Rockström och Anton Lindborg som pluggar på Sjöfartsprogrammet på Rönnowska gymnasiet.
– För att få komma ut på praktik så måste vi göra "pisseprovet".

Trots att testerna ska vara frivilliga så är eleverna på det här programmet övertygade om att det är obligatoriskt. Och det förstår gymnasiechefen Ingemar Thorén. 
– I den mån kan jag förstå att eleven upplever det som att det inte är frivilligt. Men eleven har alltid möjlighet att välja. Eleven kan välja att säga nej och eleven kan välja att säga ja, säger han. 

Justitieminister Beatrice Ask kommer ut från toaletten, vi får aldrig se testresultatet, men hon garanterar att hon inte använder några droger.
Och Thomas Bodström passar på att använda sig själv som exempel, för att markera att eleverna har ett val när det gäller drogtester. 

– Då är det också viktigt att man står på sig precis som jag gör nu, och att man har rätt att göra det. 

Har du använt droger?
– Ja jag har provat röka hasch när jag var yngre.

P3 Nyheter har också träffat Frida och Jonas som haft problem med övervakning på jobbet. Frida berättar hur hon en dag inte hade på sig den obligatoriska mössan i matbutiken. Då ringde hennes chef och sa "Säg till Frida att sätta på sig mössan."

Eftersom chefen inte var på jobbet tydde allt på att hon tittade på övervakningskamerorna hemifrån. Obehagligt, tycker Frida.

Jätteobehagligt, du är själv i en butik och du har kameror överallt, det är big brother och big brother är en jävligt dryg sate och du är ensam skådespelare. 

Även Jonas övervakades på jobbet. I hans fall ringde chefen och frågade vad han gjorde för något, och dessa samtal kom oftast när Jonas hade stått stilla länge. 
Men den här formen av övervakning är förbjudet, enligt länsstyrelsen. 

Reaktionen från Thomas Bodström (S) efter att han hört både Fridas och Jonas berättelser är att han tycker att personalen ska vara medveteten om att man blir övervakad, och att kameror behövs. 

Beatice Ask (M) är däremot mer tveksam. Hon kan förstå om man använder det för att kolla på om sina anställda använder droger, men för att se vad de anställda gör på jobbet känns fel säger hon. 

Fotnot: Jonas heter egentligen något annat.