10 augusti 2010

Dinosaurieben hittade i Skåne

På Åsen vid Näsum i Skåne pågår just nu fossilforskning, och de har hittat dinosaurieben och flera kotor och tänder från hajar och reptiler, något som är mycket ovanligt i Sverige.

- Redan andra dagen hittade vi vad vi tror är ett fingerben från en dinosaurie. Dinosauriefynd är väldigt ovanligt i Sverige så ett sådant fynd har väldigt stor betydelse, säger paleontolog Elisabeth Einarsson, doktorand och forskare vid enheten för geologi vid Lunds universitet.

Grävningarna har pågått på en soptipp och återvinningscentral. Där finns världsnyheter om urtidsdjur att gräva fram.

-Vi har haft en fin utsikt över lakvattendammarna de fem veckor vi har varit här och grävt, berättar Elisabeth Einarsson.

De har blickat ut över det som för 80 miljoner år sedan och ännu längre tillbaka var dinosauriernas, reptilernas och hajarnas förlovade land. Där levde de i ett varmt medelhavsklimat, och den delen av Skåne var en arkipelag, ett spännande och livfullt skärgårdslandskap.

Dog ut
De intressanta zonerna finns bevarade under den tunga moränen som drogs in av inlandsisen. Tack vare inlandsisen blev Skåne den enda plats i Skandinavien där dinosauriefynd kan göras och jämföras med likåldriga sediment i Nordamerika, där fynden är betydligt mer frekventa.

-Den första biten ner grävdes med en grävmaskin med tillhörande dumper, sedan tog vi över och grävde för hand med vanliga spadar, berättar Elisabeth Einarsson.

Hennes forskning ska bland annat försöka klargöra orsaken till den faunaomvälvning som gjorde att de marina reptilerna dog ut på platsen under mellersta Campan, den senare delen av kritaperioden, för att senare ersättas av andra nya arter.

-Det finns teorier om både vulkanutbrott och meteoriter, men man har aldrig gjort samtida fynd av det, säger Elisabeth Einarsson.

Ny grävplats
Förutom det misstänkta dinosauriebenet hittade forskningslaget tusentals hajtänder och många lätt krossade bitar från flygödleben när de silade sig genom runt 600 kilo sand per person varje dag.

-Flygödlornas ben är ofta ihåliga och lätta eftersom de flög. Men det innebär också att de varit mycket svåra att bevara och därför hittar man ofta bara krossade bitar, säger Elisabeth Einarsson.

Nu ska ben och tänder sorteras. Fossiljakten går också vidare till en ny grävplats i Ullstorp, med hopp om nya spännande fynd.

-Man vet aldrig vad man hittar. Det är ju ingen som har tittat här på 80 miljoner år, säger Elisabeth Einarsson.

(TT)