Fler platser oåtkomliga för funktionshindrade

Trots att Stockholms stad satsat en miljard kronor på att öka tillgängligheten för funktionshindrade, stängs många fortfarande ute från offentliga miljöer. Ett problem är att det hela tiden skapas ny otillgänglighet.

Det är ett stort problem att det hela tiden skapas ny otillgänglighet. Ett exempel är en ny lekpark i Stureby i södra Stockholm.

Kenneth Derlow, som själv har en rullstolsburen dotter, är kritisk till hur lekplatsen utformats.

– I förstone så ser den fin ut och det är en vacker plats, men när man kommer närmare och kanske har ett handikapp av något slag så är den snarare utestängande än välkomnande och det ser man på många olika ställen, säger Kenneth Derlow.

Vad är problemet?

– Ja, problemet är att man når inte de olika lekattraktioner som finns. Man har varit väldigt noga med att omgärda hela området, och med det menar jag att man har satt sådär 15 centimeter höga pollare. Men ska man då ta sig fram med rullstol så är det ju omöjligt att köra över med hjulen på 15 centimeter. När man väl skulle få hjälp att komma över så har man då ett väldigt stort lager med grus, och grus det blir väldigt rörligt och man sjunker ner med hjulen. Det är en sak.

Kenneth Derlow pekar på flera brister på den nästan nya lekplatsen i Stureby. Det handlar om grus som är för löst för en rullstol, 15 centimeter höga avgränsningar mellan olika delar av lekplatsen och att det inte finns ramper.

Och faktum är att det hela tiden skapas ny otillgänglighet för funktionshindrade i Stockholm. Det bekräftar Karolina Celinska, som är DHRs ombudsman i frågor som rör tillgänglighet.

– Det kommer ju ständigt nybyggnationer som skapar nya problem, så för varje problem som tas bort så skapas det egentligen ett nytt så man befinner sig hela tiden på samma nivå.

Per Stahre
per.stahre@sr.se