S vill minska antalet långtidsarbetslösa

Socialdemokraterna vill minska långtidsarbetslösheten med 90 000 personer. Målet är att bara en procent av de arbetslösa ska vara långtidsarbetslösa. Det är en ny målsättning som är mycket svår att uppnå, men som ändå är genomförbar, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

– Jag bedömer att det är absolut realistiskt, och jag har en god erfarenhet av mål. Jag tycker det ger en bra signal till hela organisationen, inte bara den politiska, utan också tjänstemannaorganisationen på departement och myndigheter. Här finns ett tydligt mål som vi ska jobba mot. Och då når man också bra resultat. Vi hade sådana mål tidigare och erfarenheterna av dem är väldigt goda, säger Sven-Erik Österberg Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Sven-Erik Österberg menar att den nuvarande regeringen satsar alldeles för lite på utbildning av arbetslösa, och att det nu kan skapa problem när företagen vill anställa på nytt när det börjar gå bättre.

Socialdemokraterna vill att långtidsarbetslösa bland annat ska ges stöd och chans att komma in på arbetsmarknaden igen. Österberg nämner plusjobb som användes av den tidigare socialdemokratiska regeringen, och där en fjärdedel av de långtidsarbetslösa fick fast jobb.

Något färdigt förslag finns ännu inte, men enligt Sven-Erik Österberg kommer det att tas fram och finnas med i Socialdemokraternas valmanifest.

Omkring 140 000 personer är i dag långtidsarbetslösa och socialdemokraternas mål är alltså att skapa jobb för 90 000 av dem.

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt som i dag är på resa i Norrbotten är inte imponerad av Socialdemokraternas förslag:

– Plusjobben var ju hårt kritiserade för att de hade alldeles för dålig länk in till arbetsmarknaden. Vi har ju ersatt detta med åtgärder som istället skapar skattelättnader, och för en arbetsmarknadspolitik som är väsentligt närmare arbetsmarknaden, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).