Kvitton som kan vara skadliga fasas ut

I morse avslöjade Vetenskapsradion i P1 att kassakvitton kan innehålla den skadliga kemikalien Bisfenol A. Nu meddelar Ica, Coop och Axfood att deras kassakvitton innehåller Bisfenol A, men att de ska sluta att använda dem.

Gunilla Syrén och Henrik Bornäs som handlade matvaror i en butik i Sundbyberg i dag upprörs över att det kan finnas en skadlig kemikalie i kassakvittot man får i handen i affären.

– Det låter ju läskigt rent ut sagt. Jag tycker att det är helt onödigt att ha såna kemikalier i produkter som vi hanterar varje dag.

Tidigare har det kommit forskarlarm om den skadliga kemikalien bisfenol A i plastprodukter som nappflaskor och matlådor.

I morse kunde Vetenskapsradion avslöja att amerikanska forskare som undersökt kassakvitton från butiker hittat höga nivåer av den skadliga kemikalien i åtta av tio kvitton.

Liknande resultat fick en annan forskargrupp i Schweiz. De kunde dessutom visa att ämnet faktiskt förs över till huden på fingrarna och troligen kan tas upp av kroppen.

Efter forskarlarmet om förekomsten av kemikalien bisfenol A i kassakvitton säger i dag de stora livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood, som tillsammans har nästan 80 procent av den svenska livsmedelsmarknaden, att deras kassakvitton innehåller kemikalien.

Men man meddelar samtidigt att man kommer att använda ett nytt papper från årsskiftet som är fritt från den skadliga bisfenol A.

Ica coop och Axfood har samma leverantör av kassakvitton. Och det är leverantören som har tagit beslutet att gå över till ett nytt papper som är fritt från Bisenol A.

– Vi inledde före sommaren en diskussion med vår danska leverantör och från och med kvartal fyra i år kommer de att fasa ut de här kvittorullarna, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Trots att gränsvärdena för bisfenol A är rätt generöst satta, enligt många forskare och många av de studier som gjorts tyder på att vi kan påverkas även vid lägre värden, så anser toxikolog Bert Ove Lund på kemikalieinspektionen inte att det finns någon anledning till oro just när det gäller förekomsten av bisfenol A i kassakvitton.

– Substansen har troligen inga effekter på vuxna människor. De bekymmer vi har är att den kanske kan ha effekter på nyfödda.