Fotboll

Carlstad United tog blöt seger

Inför första hemmamatchen för hösten låg Carlstad United sist i tabellen. Ändå ser klubben hösten an med tillförsikt, inte minst sedan man fått klart med ett antal nyförvärv. På ett mycket blött Tingvalla var därför lättnaden stor efter segern.

Det var spelare och ledare som pustade ut efter att domaren blåst av höstens första hemmamatch på ett regntungt Tingvalla. En orsak var naturligtvis att krävdes det tre poäng för att laget inte ska hamna allt för lång efter i kampen om att ta sig upp på säker mark i serietabellen. En annan var den optimism inför höstsäsongen som klubben har jobbat hårt för att finna. Man har hittat tre nyförvärv som man tror mycket på inför andra halvan av säsongen. Det är Jonas Gustafsson, Renato Rodrigues och Emil Berger. Än så länge är det dock bara Berger som är spelklar.

Under första halvleken märktes det också att United har arbetat med självförtroendet under sommaren. Trots att planen var svårbemästrad så spelade man sitt karakteristiska kortpassningsspel med framgång och vaskade fram ett antal målchanser, dock utan att lyckas göra mål. En tydlig skillnad mot vårsäsongen var att försvarsspelet såg betydligt mer stabilt ut än tidigare. En orsak var nyss nämnde Berger som agerade tillbakadragen mittfältare med all den rutin han tagit med sig från superettan.

En annan orsak till att försvarsspelet fungerade så bra var att kommunikationen mellan försvar och målvakt var bättre än vad den varit tidigare, något som målvakten Deniz Ökzus också poängterade. Det är något man pratat om och tränat på under uppehållet.

Anfallsmässigt var det Bastian Rojas Diaz som stod för det mesta av bolltrollandet under första halvlek. Efter att ha varit tyngd av skador under en längre tid så är han tillbaka i spel, och hans teknik värmde den 269 personer stora publiken den här kvällen.

Andra halvleken hann bara bli 3 minuter gammal när Carlstad pressade fram en hörna där bollen studsade som i ett flipperspel. Sist på bollen var mittbacken Martin Sund, en inte helt van målskytt.

Efter målet pressade Vasalund på ordentligt för att nå en kvittering, men då klev målvakten Deniz Ökzus fram och gjorde ett flertal kanonräddningar. Han fick mycket hjälp av sitt försvar med utmärkte Patrik Werner i spetsen. Ändå blev det rejält darrigt de sista minuterna, inte minst eftersom domaren lagt till ett antal tilläggsminuter. För att göra det extra spännande för publiken annonserades inte hur många minuter det rörde sig om, vilket gjorde att stämningen i slutet på matchen var tätare på läktaren än den vanligtvis är.

Efter matchen var det tydligt hur mycket det betydde att vinna när båda tränarna Roger Werner och Håkan Werme gick runt och lyste som två solar mot den regntunga himlen.

Reporter: Anders Peterson