Skatter i centrum när Reinfeldt sommartalade

Statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal vid Slussen i Stockholm i dag handlade mest om skatter - om hur han vill sänka skatterna för ålderspensionärer och dem som jobbar och om hur oppositionen vill höja skatter.

Reinfeldt klev upp på scenen samtidigt som U2:s "A beautiful day" dunkade ut i högtalarna. Uppe på scenen tog han framförallt upp skatterna.

– 6,1 miljoner löntagare och ålderspensionärer ska få sänkt skatt. Vi lovar 10 miljarder i sänkningar till ålderspensionärer.

Han sa att han vill sänka skatterna för pensionärer redan nästa år. Och om den borgerliga alliansen vinner valet och ekonomin tillåter ingår både ett utökat jobbskatteavdrag och en höjd gräns för statlig skatt, sa Reinfeldt.

För löntagare föreslår Moderaterna ytterligare ett jobbskatteavdrag på tolv miljarder kronor, så att det blir mer lönsamt att gå upp från deltid till heltid för stora grupper. Dessutom föreslår partiet att gränsen för att betala statlig skatt höjs från en årsinkomst på 396 000 kronor till 412 000, något som skulle kosta tre miljarder kronor.

Men förutsättningen är att det är ordning i statsfinanserna med ett tydligt överskott, så om sänkningen med en borgerlig regering skulle bli 2012, -13 eller -14 är oklart - om den alls skulle bli av.

Fredrik Reinfeldt ser stora fördelar med förslaget.

– Den dynamiska effekten med förslagen är att deltidsabetande går upp i arbetstid och att människor kommer int på arbetsmarknaden. Så det här är över tid också ett sätt att minska ytterligare inkomsskillnader i Sverige.

Han raljerade också över de rödgröna och sa att han kommit över en hemlig lista över oppositionens tänkta skattehöjningar. Som exempel tog han upp fastighetsskatt, höjd bensinskatt och slopat rutavdrag. Och han menar att det slår hårdast mot dem som bor i Stockholm.

– Tyngst kommer det vara i Stockholm. Varför ska vi höja skatter på allt och alla i detta land? Har ni inga andra idéer? Vi har andra idéer, sa Reinfeldt i en passning till de rödgröna.

Reinfeldt tog också upp sjukvården. Han sa att kvaliteten på sjukvården inte bara handlar om resurser, utan om makt.

– Vem har makten? Vem har det inte, frågade Reinfeldt retoriskt och svarade själv på frågan.

– En del politiker och tjänstemän har makten - och väldigt ofta överläkare. Vem har inte makt i svensk sjukvård? Personalen, medborgarna, och patienterna. Vi vill ge personalen utökat inflytande. Vårdvalsreformen ger oss möjlighet att välja, sa Fredrik Reinfeldt.

När talet var klart började sympatisörerna sjunga till tonerna av Cornelis Vreeswijks "Turistens klagan".

Han visade upp en valsedel för Moderaterna till riksdagsvalet och menade att det gäller att få människor att välja rätt valsedel i valet om 36 dagar.