Nyköping

Pappa besviken på sjukvården

Pappan till den 15-åriga pojke som dog efter att en läkare missat att han hade borrelia, är besviken på hur de blivit bemötta av sjukvården. 

15-åriga-Linus Wallberg i Jönåker utanför Nyköping avled efter att läkare missade att han hade borrelia. Det rapporterade Radio Sörmland imorse.

Han dog i sitt hem förra året efter att ha sökt vård i flera år, men alltid skickats hem med rekommendationen att ta värktabletter.

– Det är förjävligt tänker jag att man inte blir betrodd av läkare när man kommer till dem, säger Lennart Wallberg, pappa till Linus Wallberg.

I fem år levde 15-åriga Linus Wallberg med ont i nacken, ryggen, benen, magen och huvudet. Han mådde ofta illa och kräktes. Under den här tiden kontaktade familjen sjukvården flera gånger.

– Och till slut sa grabben ifrån, att ”nej mamma, nu åker vi inte in något mer”. Han orkade ju inte vara med något mer till lasarettet, säger Lennart Wallberg.

Hur mådde han då?

– Han mådde jättedåligt, men vi insåg aldrig att han var så dålig som han var.

Enligt obduktionen dog Linus av neuroborrelia, orsakad av en tidigare infektion med borrelia. Linus Wallberg var ofta med familjen ute i skogen och fick ofta fästingar. Familjen tror att om sjukvården hade tagit fler och andra prover och Linus kunde fått rätt medicin i tid så kunde han varit i livet idag.

– Det går aldrig att beskriva den känslan att om han hade fått rätt medicin så hade han överlevt, säger Lennart Wallberg.

Enligt Nils Skanke, verksamhetschefen för Barn-och ungdomskliniken i Sörmland är det ett komplicerat fall. Han vill inte kommentera det enskilda fallet innan utredningen är klar.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se