Storbritannien

Prisjägare ska jaga bidragsfuskare

Privata prisjägare skall jaga bidragsfuskare i Storbritannien. Det är det senaste förslaget från den brittiska regeringen, som räknar med att spara miljarder på satsningen.

Prisjägarna, som företagen beskrivs här, kommer att få betalt efter hur många fuskare de avslöjar.

Nyligen dömdes en fuskare som i åratal levt på bidrag för att han var handikappad, men avslöjades då han påtagligt rörlig och stark sågs bärande tunga högtalare för att sedan dansa jitterbug på en klubb.

Regeringen menar att motsvarande 60 miljarder kronor om året försvinner på grund av fusk och det man kallar administrativa misstag, det vill säga att bidragssystemet är så komplicerat att myndigheterna gör felaktiga utbetalningar.

Premiärminister David Cameron säger att bara själva fusket motsvarar kostnaden för 40 000 sjuksköterskor i den offentliga sjukvården.

– Så det är fel, och jag vill att regeringen ska dra ner på fusket och minska misstagen och slöseriet i vårt välfärdssystem, säger han.

Premiärministern kallar den nya strategin för tuff och kompromisslös. Labourparlamentarikern, Jim Knight, säger till BBC att David Cameron bara är ute efter att skapa rubriker.

De privata prisjägarna kommer alltså att få betalt efter resultat, och de siffror som nämns är fem procent av kostnaderna för fusket och misstagen. Anlitandet av de privata företagen är enligt regeringen ett led i att bryta den kultur av bidragsberoende i ett land med 250 000 hushåll där ingen någonsin haft ett arbete.