Bisfenol i lock till barnmatsburkar

Kemikalien bisfenol A, som tidigare i veckan rapporterats om finns i kassakvitton, finns även i lock till barnmatsburkar. Burkarna säljs i Sverige, men har precis förbjudits i Danmark.

– Den danska Fødevarestyrelsen och den danska regeringen är bekymrad för den toxiska effekten av bisfenol A på små barn och därför gäller försiktighetsprincipen för det här som är så viktigt för barn, säger Per Henriksen är kontorschef på Fødevarestyrelsen, danska motsvarigheten till Livsmedelsverket. 

Henriksen säger att man inte vet om halterna av bisfenol A i barnmatsförpackningar kan skada barnen. Men danskarna har valt det säkra före det osäkra. Sedan första juli är det därför förbjudet enligt lag att använda ämnet bisfenol A i förpackningar till mat för 0-3 åringar.

Ämnet finns bland annat i lock till barnmatsglasburkar, ett ämne som kan läcka till maten. I Danmark säljs burkarna inte mer, men i Sverige finns de kvar.

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier, som finns i många produkter. Och man har tidigare konstaterat att det i höga doser stör människors fortplantningsförmåga.

Men enligt Sten-Åke Svensson, som är avdelningschef för industrikemikalier på Kemikalieinspektionen, så visar vissa nya studier att även mycket låga doser kan påverka just barn.

– De här nya studierna som har kommit fram där det handlar om exponering i väldigt låga doser kan tyda på att bisfenol A har påverkan på hjärnans utveckling hos barn och kan ge beteendestörningar senare i livet. Det går inte att säga säkert att det är så här, det finns enskilda studier som tyder på det, säger han.

På uppmaning av regeringen ska Kemikalieinspektionen nu tillsammans med Livsmedelsverket se över möjligheten att ta fram ett totalförbud av bisfenol A i Sverige. Sten-Åke Svensson igen:

– Barn utsätts för det här ämnet i ett skede i livet då hjärnan är under utveckling, och då har man valet att ta det säkra före det osäkra.