Tjärö

Hundratals nätnördar i gröngräset

Över 400 personer samlas i helgen på Tjärö för att diskutera sociala medier. Lördagen var höjpunkten på Sweden social web camp och dagen var fylld av samtal och arbete i grupp.

På Tjärö utanför Ronneby kommun har människor i olika åldrar och med olika yrkesbakgrunder samlats för att under tre dagar diskutera och hjälpa varandra med frågor kring sociala medier. Deltagarna får själva lägga förslag på ämnen som ska diskuteras och på schemat står allt från digitala medel i utbildningen till makt och kön i sociala medier.

Mobilt dansband
Uppe vid en röd liten stuga sitter Karin Adelsköld som försöker få ihop ett band som ska spela dansbandsmusik… med hjälp av sina mobiltelefoner.

– Vi försöker skapa ett band med applikationer till mobiltelefonerna och sedan ska vi försöka sätta ihop det och spela en dansbandslåt ikväll. Dels för att det är kul, för att det är nördigt men också för att visa att man idag kan göra nästan vad som helst med mobiltelefoner. Vi vet i och för sig inte än om vi kan det här, men det är tanken, säger Kristin Heinonen.

Fysiskt möte med nätvänner
Utspidda över hela ön sitter alltså deltagarna i grupper och delar med sig av sina tankar och åsikter. Att vara på campen är självklart för Gunnar Orneby.

– Det här är stället man ska vara på om man är intresserad av sociala medier. Väldigt många av de här människorna är mina vänner. Vi kanske inte umgås så mycket fysiskt men i jobbet och via internet och så vidare under resten av året. Då är det här ett lämpligt tillfälle att samla så många som möjligt och träffas, säger deltagaren Gunnar Orneby.

Inspiration och kontakter är målet
Kristin Heinonen är en av de personer som var med om att starta upp Sweden social web camp som nu arrangeras för andra året i rad.

– Vi hoppas att människor träffas och har riktigt intressanta och inspirerande samtal och får många kontakter. Vi hoppas att det händer i år igen, berättar hon.

Malin Ekberg
malin.ekberg@sr.se