Exportförbud ska hålla nere ryska matpriser

I dag träder Rysslands exportförbud på spannmål i kraft. Anledningen är den extremt varma och torra sommaren som förstört så mycket som en fjärdedel av den planerade skörden.

Oron är stor för att höjda priser på spannmål ska påverka matpriserna i landet.

– Senaste det regnade var i början av juli, berättar bonden Vladimir Rybolov som tillsammans med sin kompanjon Oleg Sjamin odlar vete, raps och solrosor i Krasnogornyj i södra Uralbergen i Ryssland.

Räddningen för deras gård är att sälja utsäde och djurfoder. Något vete blir det knappt i år från de hoptorkade små axen som knastrar mellan fingrarna.

I den här regionen kommer bönderna att skörda 400 000 ton spannmål i år istället för de planerade 2,5 miljonerna.

I hela Ryssland kommer det att produceras runt 60 miljoner ton, att jämföra med nästan 100 miljoner förra året.

Många ryska bönder riskerar nu konkurs och Rysslands planerade satsning på att bli världens största spannmålsexportör kommer att få skjutas på framtiden.

Det som verkar vara den största mardrömmen för den ryska regeringen just nu är dyrare mat.

Skenande matpriser skulle kunna vara den tändande gnistan till oro bland befolkningen, som redan är hårt prövad av hetta och skogsbränder.

Att priset på brödlimpor och annat gått upp har redan rapporterats av flera ryska medier, även om det inte bekräftas från officiellt håll.

Men ett exportförbud är inte rätt väg, menar Oleg Sjamin. När priserna blir lägre blir det bara ännu värre för de bönder som redan förlorat mycket, säger han.