Same Ätnam vill att Sametinget förhandlar med försvaret

Same Ätnams ordföranden Lars-Nila Lasko står fast vid organisationens krav att Sametinget ska ta över förhandlingarna med försvaret från de berörda samebyarna, Luokta-Mávas, Udtja och Tuorpon om försvarets och US Air Force flygövningar i Norrbotten.

Han hävdar att Sametinget är den enda rätta förhandlingsparten oavsett hur avtalet kommer att se ut.
– Om sametinget gör det så måste vi följa folkviljan. Det kanske vi inte håller med. Men jag tycker att då ska vi följa. Det är likadant som när riksdagen fattar ett beslut, vi tycker inte om alla lagar men vi måste följa dem ändå. För det är ju svenska folkets yttersta vilja, säger Lars-Nila Lasko.

Man har ju hört samebyarna?
– Jo det är ju riktigt. Men man har ju inte hört andra samer i området. I så fall kunde man om man skulle bygga en gruva i Kautokeino enbart höra de få som bor där, de som sysslar med jordbruk i området göra ett avtal med dem och säger nu har vi följt utbefolkningsdeklarationen. Men så fungerar inte deklarationen, säger Lars-Nila Lasko.

Same Ätnam har cirka 1000 medlemmar. Under den gångna sommaren har organisationen deltagit i protester mot Försvarets och US Air Force flygövningar i Norrbotten men frågan om bombövningarna behandlades inte under årsmötet som hölls i maj. Man har inte heller tagit upp den i styrelsen. Trots detta har man kritiserat händelsen genom media. Ordförande Lars-Nila Lasko säger till Sameradion att han inte är emot Försvaret men är kritiskt till valet av övningsområden.
– Jag tycker att det inte har någon betydelse om försvaret har ett plan eller inte. Utan det viktiga är ju hur man använder det här planet. Om man använder det över Skåne då är det ju inte vår sak. Men om man kommer över sameområdet och använder det på ett otillbörligt sätt, säger Lars-Nila Lasko.

Marica Blind
marica.blind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio