Blairs donation kallas för blodspengar

En miljondonation från förre premiärministern Tony Blair har nu orsakat storbråk i Storbritannien, och kallas av anhöriga till dödade soldater för blodspengar. Det handlar om vinsten från hans kommande memoarer.

Om två veckor lanseras Tony Blairs bok Resan. Förskottet sägs vara på drygt 40 miljoner kronor, och förskottet tillsammans med kommande vinster har Tony Blair beslutat skänka till välgörenhetsorganisationen Royal British Legion, som bland annat tar hand om krigsskadade soldater.

Donationen kallas för en multimiljongest till de brittiska stridskrafterna, och av anhöriga för blodspengar. Peter Brierley förlorade sin son i Irak och menar donationen, hur generös den än är, inte ändrar de anhörigas uppfattning om Tony Blair.

Chris Nineham i antikrigsrörelsen säger till BBC att Tony Blair försöker köpa förlåtelse, men att några miljoner inte kommer att tvätta blodet från hans händer.

Tony Blair har tjänat miljoner på föreläsningsturnéer i USA och det är pengar han aldrig hade tjänat om han inte så helhjärtat hade stött president George Bush, menar kritikerna.

Under våren och sommaren har Tony Blairs grunder för att invadera Irak 2003 fått mycket hård kritik under de så kallade Irak-förhören. Förre chefen för underrättelsetjänsten MI5 menade att invasionsbeslutet baserades på undermåliga underrättelseuppgifter.

Tidigare chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, sade i sitt vittnesmål att han inte ifrågasatte Tony Blairs ärliga uppsåt, men hans omdöme.

Royal British Legion som tar emot miljondonationen förstår kritiken, men Chris Simkins menar att pengarna trots allt innebär att svårt skadade soldater kommer kunna få hjälp i många år framöver.