Tusentals har dött på grund av rysk hetta

Enligt en rysk forskare har det dött flera tusen människor i juli mot normalt. Orsaken är den extrema värmeböljan i Ryssland. Bränderna till följd av värmeböljan börjar nu att avta.

Åtskilliga tusen Moskvabor tros ha dött enbart i juli till följd av årets exceptionella värmebölja i Ryssland och fler avlidna i augusti kan förvärra den makabra statistiken, sade den ryske demografen Boris Revitj på tisdagen, skriver TT.

Moskva, med över tio miljoner invånare, har försmäktat i den intensiva hettan sedan i slutet av juni med dagstemperaturer på uppemot 40 plusgrader.

Värmen har förstört en tredjedel av landets spannmålsskördar, kostat landet miljardbelopp i utebliven ekonomisk tillväxt och tagit minst 54 människors liv i skogsbränder. På tisdagen började dock hettan lätta något.

Enligt Revitj, som också är ekologiforskare vid Ryska vetenskapsakademin, dog 5 840 fler människor i Moskva i juli i år än under samma månad i fjol. Enligt honom är det sannolikt att värmen är orsak till de allra flesta av dessa extra dödsfall.

Vad det gäller de stora skogsbränderna i centrala Ryssland har situationen "förbättrats avsevärt", konstaterade det ryska räddningsverket i ett uttalande i dag. Ett regnområde och kyligare väder har kraftigt bidragit till att dämpa bränderna, skriver TT.

På tisdagen brann det på totalt 22 700 hektar, mot 45 000 hektar i måndags och över 200 000 hektar när bränderna rasade som värst i början av augusti.