Piratpartiet tar över driften av Wikileaks

Piratpartiet har kommit överens med Wikileaks om att ta hand om omdiskuterade internetsajtens servrar. Därmed hoppas man skydda Wikileaks från eventuella framtida polisrazzior eller beslagtaganden.

– Wikileaks för ett ofantligt viktigt demokratiarbete, säger Anna Troberg vice partiledare i Piratpartiet.

– Demokrati handlar inte bara om att man ska ha rätt att välja, det handlar också om att man har information så att man kan göra ett välinformerat val. Det innebär att man ibland kanske måste ha information som makthavare inte vill att man ska ha. Det är sådan information som Wikileaks ger och det tycker vi är viktigt.

Piratpartiet tar över ansvaret för både säkerhet och drift av internetsajten Wikileaks dataservrar, uppger SVT:s Rapport.

Wikileaks har bland annat publicerat hemliga dokument om USA:s krigsföring i Afghanistan och har också ansökt om ett svenskt utgivningstillstånd för att skyddas av svensk grundlag.

Piratpartiets vice partiledare Anna Troberg tycker att Piratpartiet och Wikileaks påminner om varandra eftersom de länge arbetat parallellt med liknande frågor.

– Det är ganska naturligt att vi tar det här steget och har det här samarbetet. Vi kan också erbjuda dem något som ett vanligt webbhotell inte kan erbjuda: Tröskeln är hög om man vill göra en räd mot ett webbhotell, men tröskeln är ännu högre om man vill gå in och ta ett partis servrar. Det är ett högt politiskt pris att göra det, speciellt såhär innan ett val.